Arqueòlegs recrearan una de les biblioteques més antigues

TW
0

El Museu Britànic ha anunciat que col·laborarà amb arqueòlegs iraquians en la recuperació d'una de les biblioteques més antigues de la humanitat. Després d'una dècada de bloqueig de Nacions Unides contra el règim de Sadam Husein, els arqueòlegs britànics han accedit a la petició dels seus col·legues iraquians per elaborar rèpliques d'alguns dels 25.000 llistons cuneïformes de la civilització assíria que conserva el museu a Londres.

Les peces originals, riques en informació i mites antics, van ser trobades el segle XIX en excavacions que van realitzar arqueòlegs del Regne Unit a les ruïnes de Nínive, el bressol de la civilització mesopotàmica. L'arqueòleg John Curtis, a càrrec de la col·lecció d'Antiguitats d'Orient Mitjà al Museu Britànic, afirmà: «La nostra comesa és cultural, perquè l'herència dels tresors de la humanitat és més important que la política».

Els llistons cuneïformes van pertànyer a la biblioteca del rei assiri Ashurbanipal, que va governar Mesopotàmia entre els anys 669 i 631 abans de Crist. Entre les peces que es reproduiran figura el llistó de la Inundació, que data del segle VII abans de Crist, i relata l'èpica de Gilgamesh, el governador llegendari d'Uruk que va cercar la immortalitat. El relat conté similituds amb el Gènesi, en relatar la trobada de Gilgamesh amb Utnapishtim, qui com Noé, refugià els éssers vivents en una embarcació per salvar-los d'una gran inundació advertida pels déus.