Agustí Torres mostra a Palma la seva reflexió sobre la col·lectivitat

El fotògraf inaugura «Comunitats Imaginàries I» a l'Horrach Moyà

TW
0

La galeria Horrach Moyà de Palma inaugura avui, a la seva planta baixa, la mostra amb les fotografies d'Agustí Torres sota el títol de Comunitats imaginàries I. L'exposició forma part de la segona edició de Palmaphoto i romandrà oberta fins el 13 de maig. L'exposició Comunitats Imaginàries I, mostra una sèrie de quinze imatges d'Agustí Torres (Sant Llorenç 1965), retratades en diferents indrets al llarg de tres anys amb una sèrie de fragments del bou d'Osborne, «entès aquest com un símbol, perquè aquesta figura està molt relacionada amb la identitat col·lectiva i desperta multiplicitat de sentiments». Aquestes parts de la figura «que tapen més que mostren» es troben en coneguts indrets que, d'alguna manera, «tenen també una connotació nacional o de col·lectivitat».

D'aquesta manera, llocs emblemàtics de Nova York, San Francisco, Roma, París, Lisboa o la república grega d'Atos apareixen darrere, davall o al costat dels fragments d'aquesta figura «que començà essent un símbol comercial i ha esdevingut un símbol nacional». Per Torres és molt important el fet que «les fotografies són imatges directes, sense cap tipus de muntatge». En aquest sentit, el fotògraf explica quin és el procediment per aconseguir aquestes imatges. «He treballat viatjant amb una maqueta de la figura i una càmera estenopeica, que et permet una profunditat de camp infinit». El fet de dur a terme aquestes fotografies mentre viatjava és també un dels elements a tenir en compte, ja que «el turisme vendria a ser la nova pelegrinació de la societat de consum, que cerca nous mites i nous símbols».

Torres posa de manifest que el bou d'Osborne fa referència a «una societat amb una cultura basada en el reconeixement del passat, quan la cultura en la qual jo crec és la que està feta de sincretització, de mescla de diferents cultures en convivència». En aquest sentit això és el que intenta mostrar en les imatges, la figura descontextualitzada del bou al costat de símbols d'altres cultures. Un altre dels elements destacats per Torres és el fet que la majoria d'aquestes fotografies inclouen «elements fàl·lics, perquè aquests són molt presents en els elements simbólics, com a exaltació de la masculinitat».

Ironia i continuïtat  
Torres del seu treball destaca la «ironia, com en el cas d'Atos, on les dones tenen l'entrada prohibida i la part del bou que es veu és la que fa referència al seu sexe». D'altra banda, l'artista ha posat l'ordinal «I» darrere el títol de la seva mostra «perquè no crec que l'obra d'un artista es pugui definir per una sola peça o una sola exposició, ha de tenir una continuïtat», fet que es posa de manifest en una futura sèrie d'obres on continua tractant la col·lectivitat.