Els gitanos en la història (1499)
Creuen, la majoria dels historiadors, que els gitanos aparegueren a Espanya a mitjan segle XV. Els Reis Catòlics no acceptaven la manera de viure d'aquella gent, i en aquella època els imposaven, segons la lletra d'una pragmàtica, l'obligació d'adoptar un ofici i d'abandonar la seva llengua, vestits i costums. Tanmateix, les autoritats no n'aconseguiren cap resultat i els gitanos continuaren formant, en molts punts d'Europa, una població especial, generalment separada de la nacional. Un dels països més significats per la presència gitana és Romania, el més gran contingent de gitanos de l'Europa Oriental. S'anomenen a si mateixos els «rom» i han hagut de sofrir, dins aquella zona, persecucions constants. Fins ben entrat el segle XIX, com afirmen Irving Wallace i David Wallechinsky, eren considerats els gitanos romanesos, esclaus per llei i de dret. D'altra banda, la seva música i les seves pràctiques de les ciencies ocultes els han convertit en part distintiva de la cultura dels camperols. Potser la principal virtut d'aquest poble, sempre entregat al nomadisme, sigui la seva resignació, que és, sens dubte, el producte de tan llargs sofriments. Una segona característica n'és l'orgull i així, la seva saviesa, es desprèn de proverbis com: «No hi ha fruita més amarga que els estrangers a casa d'algú», «la justícia és segons la dicten els que governen», «besa la mà que no pugues mossegar», «molts cans es poden menjar un llop», «l'aigua corre però les pedres es queden»...
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.