L'univers illenc de l'artista cubà Kcho es mostra a la galeria Guaita

L'exposició es podrà veure a Palma fins al proper 20 de setembre

TW
0

Alexis Leyva Machado, «Kcho», exposa, des d'avui i fins al proper 20 de setembre a la galeria Joan Guaita, una mostra dels seus darrers treballs, en els quals el cubà recrea el seu personal univers que té com a centre el fet de la insularitat. L'artista, nascut a Isla de la Juventud l'any 1970, és un dels artistes llatins amb més projecció internacional, no en va amb només 24 anys ja tenia una de les seves obres a la col·lecció del MOMA a Nova York, malgrat que confessa que, «com diu el refrany, ningú no és profeta a la seva terra».

La mostra que es presenta ara a Palma i que suposa la primera vegada que l'artista cubà exposa en una galeria espanyola, recull una sèrie de treballs, entre dibuixos i escultures, realitzats en part a la seva terra natal i en part a Mallorca mateix, on el fet de la insularitat i com superar-la es converteixen en protagonistes.

Per Kcho, apel·latiu que Leyva rep des d'infant, les barques, aquest element recorrent en la seva obra, representen «simples objectes flotants dels quals l'home se serveix per superar la dificultat que suposa viure envoltat pel mar». L'artista afirma que les seves barques no tenen, conscientment, una relació directa amb els «balseros», ja que «onsevulla que la mar sigui el límit, l'home sempre necessita un objecte per creuar-lo».

Pel que fa al fet de ser un dels artistes cubans més reconeguts, Kcho posa de manifest que «no és una responsabilitat que l'espanti, perquè les responsabilitats no se les crea un mateix, s'assumeixen i, en el meu cas, no representen la finalitat de viure». L'artista creu que l'emergència de l'art llatí es deu al fet que «Europa i Nord-amèrica són centres d'instrucció, mentre que Sud-amèrica és un centre més creatiu, però que al cap i a la fi tot són parts del mateix pastís».