Pep Llambías és testimoni de la realitat a «Las mentiras de la luna»

L'artista mallorquí exposa al Centre Contemporani Pelaires les darreres creacions

L'artista mostra a Pelaires el conjunt de tota la seva obra. | C.V.

TW
0

L'artista mallorquí Pep Llambías exposa des d'avui al Centre de Cultura Contemporània Pelaires la feina dels seus darrers cinc anys reunida sota el títol de Las mentiras de la luna, perquè «les coses no sempre es veuen com realment són». L'artista alaroner mostra a Pelaires sis sèries, Babel, Gestos, Nius, Rosas, i San Silvestre del 2000 on amb la ironia com a element principal Llambías es vol convertir en un testimoni del temps que li ha tocat viure. «Les meves obres reflecteixen la meva vida, en aquestes es troba la meva intimitat al descobert on recreo vivències i moments personals».

Més d'un centenar de peces de diferents formes, dimensions, materials i temàtica «esquarteren i seccionen la realitat que estic tractant» i posen de manifest la «dualitat de les coses que ens envolten», en una mostra que es converteix en «una revisió molt àmplia de la meva feina, sense dubtes ni pors». Per a Llambías les sis sèries representades aquí tenen «un nexe comú, com una mena de cordó umbilical que les manté unides». Aquest nexe bàsic que manté les sèries conectades és la ironia amb la qual l'artista s'enfronta amb el món. A banda de la ironia totes aquestes obres tenen en comú el fet de comptar amb la paraula com un element que reafirma «allò que has pintat». Alguna de les seves peces s'assembla a un poema visual, tot i que l'artista no considera que es puguin catalogar així les seves obres.

Segons Llambías «la paraula del poeta explica allò que no es pot dir només amb una imatge, acaba de completar l'obra. Si escrius el concepte li dones una major rotunditat a la peça visual i en queda més constància». D'aquesta manera la paraula per se es converteix en escultura en la producció de Llambías. A totes les seves obres es posa de manifest que al darrere hi ha un esforç important de concepció i realització, i tal i com ell mateix afirma «totes són històries molt pensades, a la meva obra no hi ha res gratuït», malgrat que pugui semblar que es tracta d'unes peces on predomina el component visceral.

Un altre dels elements que l'artista destaca és el gest, present a la majoria de dibuixos i escultures, però protagonista de la sèrie Babel on Llambías representa a través de les mans i les llengües «aquesta torre de diferents idiomes a la qual cada cop s'assembla més Mallorca». Una altra de les sèries, San Silvestre de 2000 recupera una de les figures recurrents de la producció de Llambías, el xot, «que representa més del que es pugui imaginar, des del fet de contar ovelles per anar a dormir, fins a simbolitzar cent personatges del segle vint que per una raó o altra han deixat empremta a l'època que els tocà viure».