Breus

TW
0

• TRASPÀS

Mor el promotor de la unificació euskera El frare, escriptor i lingüista Luis Villasante Kortabitarte, conegut com a «Aita» Villasante i un dels principals promotors de la unificació de l'euskera, ha mort als 80 anys en el monestir d'Aranzazu (Guipúscoa). El que va ser president de l'Acadèmia de la Llengua Basca (Euskaltzaindia) entre 1970 a 1988 va morir la nit del dissabte a les 10.30 hores en companyia dels seus germans de la congregació. Un d'aquests frares destacà ahir la «senzillesa» d'«Aita» Villasante, al qual definí com «un estudiós cent per cent i un frare exemplar», que entre 1947 i 1976 impartí classes en el seminari d'Aranzazu de Dogma i Teologia i, des de la dècada dels 50, també d'euskera i de francès. Aquest franciscà, nascut a la localitat biscaïna d'Ajangiz, deprés integrada a Gernika, era doctor en Teologia per la Universitat de Comillas i la seva principal tasca se centrà en la normalització de la llengua basca, superant com declarà en el seu dia la «concepció dialectalista» de l'euskera. DdB.

• BIOGRAFIA

El capellà Pérez de l'ELN L'espanyol Manuel Pérez, el desaparegut «capellà Pérez» líder de l'Exèrcit d'Alliberació Nacional (ELN), la segona guerrilla en importància a Colòmbia, «va ser un home enigmàtic, desconegut per a la majoria de la gent, quasi invisible», segons ho descriu el seu biògraf, Joe Broderick. En realitat, afirma aquest autor irlandès, resident a Colòmbia des de fa 30 anys, casat amb una colombiana i pare de tres fills, el «capellà Pérez no va ser estimat per ningú públicament». Broderick, que acaba de publicar aquesta biografia amb el títol d'El guerrillero invisible, conta la vida del «capellà Pérez», un espanyol, d'Aragó, que sent ordenat pel papa a Roma, i després d'un llarg procés que culminà amb la seva passió per la lluita armada i el socialisme, arribà a convertir-se en el principal cap de l'ELN. DdB.

• PUBLICACIONS

«La saga de los Maura» La saga de los Maura, la darrera obra de l'historiador Fernando Díaz-Plaja, retrata una família «increïble» que ha aconseguit triomfar en tots els àmbits de la vida espanyola, entre els membres dels quals figura el cinc vegades cap de Govern Antoni Maura i la seva néta, l'actriu Carmen (García) Maura. L'obra recull la vida de 22 membres de la mencionada família, des de periodistes a polítics, escriptors, historiadors, pintors, religiosos i un 17 vegades campió de golf.EFE.

Literatura africana Des d'un petit poble d'Àvila, Salobralejo, es vol donar a conèixer la literatura actual del continent africà i el Carib, ja que ha començat a funcionar l'editorial Malamba que llançarà al mercat literari obres d'escriptors d'aquestes zones del món. El promotor de la iniciativa és Ignacio Sánchez Sánchez, de Salamanca, exdirector del Centre Cultural Hispanoguineà a Guinea, que traurà a la llum aquesta setmana els dos primers llibres de narrativa africana, que en l'actualitat és molt diferent a la de fa unes dècades, quan predominava l'anticolonialisme. EFE.