Una Europa revolucionària (1848)
Hi ha greus tensions entre les forces polítiques franceses: els socialistes i els radicals exigeixen un nou govern. A Viena esclata un nou motí en el decurs del qual els liberals aconsegueixen l'elecció d'una Assemblea Constituent en lloc de la Constitució. Mentrestant, en els altres indrets de l'Imperi Austrohongarès, la caiguda de Metternich provoca revolucions nacionals centrífugues. Tots aquests moviments fan que siguin abolits els darrers vestigis del feudalisme. D'aquesta manera, la revolució té un caràcter social i arrela amb força a Bohèmia, Hongria, Transilvània i Txecoslovàquia. A França que, el mes de febrer, les classes populars i la Guàrdia Civil havien forçat l'abdicació del rei i havien proclamat la República, amb un govern provisional que proposava importants canvis socials. Tanmateix, el juny, els treballadors de París es rebelaren contra les impopulars mesures polítiques i hi haurà una duríssima repressió del moviment. A Itàlia, les forces nacionalistes de Nàpols segueixen la seva lluita i pertot arreu els moviments liberals xoquen amb els darrers esforços d'autoritarisme. Fins i tot a Roma serà proclamada la República però la Ciutat Santa serà ocupada després pels francesos i el tron de Pius IX restaurat. Però la difusió de l'esperit revolucionari, el 1848, és un fenomen que no coneix fronteres i així el mapa dels moviments és el següent: París (3"II"48), Berlín(18"III"48), Praga (2"VI"48), Cracòvia (26"IV"48), Viena (13"III"48), Budapest (1 5"III"48), Milà (18"III"48), Venècia (17"III"48), Florència (II"4 9), Roma (II"49), Parma, Mòdena... L'escriptora George Sand descriu aquell esperit a través dels personatges literaris...
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.