El diccionari de les paraulotes
El filòleg Pere Verdaguer ha elaborat el primer diccionari de blasfèmies i paraulotes en català, una obra que estudia les diferents accepcions d'aquests epítets a totes les comarques dels territoris de parla catalana. Pere Verdaguer, nascut a Banyoles i resident a Perpinyà, declarà que el Diccionari de renecs i paraulotes dels Països Catalans, publicat per Editorial Perpinyanès, estudia «un aspecte del català molt particular que fins ara es considerava com innecessari». A més de les paraulotes, el llibre estudia les execracions, renecs, imprecacions, maldicions, injúries, invectives, fàstics, penjaments, vituperis, improperis, amenaces, paraules majors, malsonants i despectives, sobrenoms i interjeccions i mots i expressions relatius al sexe que s'usen en català. Un bon nombre de paraulotes, blasfèmies i insults recollits i estudiats per aquest professor de llengua i literatura catalanes en la Universitat de Perpinyà, fins que es retirà el 1994, es troben que no tenen cabuda i que figuren en el nostre lèxic, «per la qual cosa vaig considerar imprescindible recollir-los», afirmà Verdaguer.EFE.
Reediten una guia de Buñuel
El catedràtic d'Història del Cine de la Universitat de Saragossa, Agustín Sánchez Vidal, presentà ahir la reedició del seu llibre El món de Luis Buñuel, una guia per interpretar el complicat univers del cineasta aragonès. El volum, reeditat pel Govern d'Aragó i la Caja de Ahorros de la Inmaculada (CAI) amb motiu del centenari del naixement de Luis Buñuel, proposa un recorregut per la vida i l'obra del genial realitzador al llarg de gairebé tres-centes pàgines, il·lustrades amb cinc-centes fotografies. La publicació es divideix en els epígrafs Genio y figura, En los márgenes de la conciencia, Tras las huellas de Fabre, Vírgenes i encajeras, així com referències bibliogràfiques i filmografia.EFE.
• PREMIS
Chacón guanya Azorín de novel·la
L'escriptor Luis Mateo Díez, guanyador del Premi de la Crítica, presentà ahir el llibre Cielos de barro, recentment guanyadora del premi Azorín de Novel·la 2000, de Dulce Chacón. El guardó, que anualment convoquen Editorial Planeta i la Diputació Provincial d'Alacant, està dotat amb deu milions de pessetes. L'acte fou presidit per Imelda Navajo, directora general d'Editorial Planeta, i el vicepresident de la Diputació d'Alacant, Julio Valor. Durant la presentació, Luis Mateo Díez indicà que la Guerra Civil Espanyola és una font inesgotable d'inspiració per als escriptors, tot i que hagin passat tant anys des que finalitzà i afegí que Dulce Chacon ha sabut transmetre un paisatge i un coneixement exhaustiu dels personatges de la novel·la.EPR.
Clara Sánchez obté el III Alfaguara
L'escriptora Clara Sánchez recollirà demà el III Premi Alfaguara de Novel·la per Últimas noticias del paraíso, i amb ell, confirmarà el missatge de la seva obra: «s'ha de somniar». Per ella, aquest guardó és la prova que els somnis que es persegueixen es compleixen, tot i que naveguin en un món d'«incerteses i desorientació». Clara Sánchez se sent molt identificada amb Fran, l'adolescent que creix a Últimas noticias del paraíso en una de les urbanitzacions que acreixen als afores de les ciutats i la mirada desassosegada i reflexiva de la qual, recorre la novel·la, com en un altre temps, en una altra societat i d'una altra manera. Professora de literatura, veïna d'una urbanització de Rivas-vacimadrid, als voltants de Madrid i autora d'altres cinc novel·les, Clara Sánchez decidí enviar per primera vegada en la seva vida un manuscrit a un certamen literari perquè estava «especialment satisfeta» d'aquest personatge, que ara l'ha atrapat.EFE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.