Les obres d'Enric Sienkiewicz (1870)
Enric Sienkiewicz, nascut a Wela Okrsejska (Polònia) el 1846 i que acabaria els seus dies a Vevey (Suïssa) el 1916, publicava en aquesta data la seva primera novel·la, Vanament, a la que seguirien els relats Ningú no és profeta a casa seva (1872), Les dues veus (1873) i Hania, el mateix any. Va fer, també, llargs viatges, especialment a l'Amèrica del Nord, Àfrica central, Anglaterra, França, Espanya i Grècia. Passats els anys, la dècada dels 80 d'aquella centúria, publica la trilogia Patriòtica, amb les novel·les A sang i foc, El diluvi i L'heroi polonès, amb un vigor narratiu i una brillantor d'estil que commogueren crítics i lectors. Potser, la més popular, però, de les seves novel·les «històriques», tan abundants en el Romanticisme, sigui Quo vadis? i no oblidem, tampoc, una altra obra, novel·la igualment, titulada Diari d'un preceptor, molt llegida aquí i sobretot entre els ensenyants. Així i tot aquell escriptor extraordinari, que guanyà el Nobel l'any 1905, formava part d'una generació cruelment atacada pels pedagogs cristians de l'època, això amb textos com els que segueixen: «Els espectacles, les lectures de novel·les i poesies amatòries solen exaltar la imaginació, arrossegant l'home a viure una vida quimèrica i fantàstica, plena de desitjos que mai no podrà satisfer, i per la mateixa cosa són font perenne de disgusts. Desterri el mestre de les mans dels seus deixebles semblants instruments de dissort. Encara que no produissin altre resultat que el d'inspirar avorriment envers de les bones lectures i els plaers innocents de la vida modesta, ja n'hi hauria prou per mirar amb horror tals divertiments. Així mateix cal desterrar els contes de bruixes, les aparicions de fantasmes, espectres i morts, les quals impressions, que tard o mai s'esborren, solen produir fatals conseqüències...».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.