Vaixells sollerics a Marsella (1828)

TW
0

Al'Arxiu de la Marina de Guerra instal·lat a la població d'El Viso del Marqués (Ciudad Real), existeix una nota acreditativa de la sortida de Sóller de vaixells amb destí a l'estranger corresponent a aquests moments de l'any i així s'esmenten nou embarcacions (llaüts o xabecs) cap a Marsella amb taronges. En aquesta data, altres nou també amb taronges, onze el mes de març amb oli cap a Marsella i Cette; abril, tretze, dels quals un amb oli i ametles per a Marsella, maig set i juny, sis. El de major tonatge era el bateau solleric-francès Buen Socorro, amb bandera francesa, de quaranta-tres tones, comandat pel seu patró Honoré Ambert, amb cinc mariners.

Situam doncs aquests contactes comercials de Sóller amb França en aquell primer terç del segle XIX. Què s'esdevenia a França i a la resta d'Europa en aquell temps! Regna Espanya Ferran VII i és el moment que es congrien les primeres grans revolucions d'aquella centúria. Les crisis econòmiques que comencen el 1825, juntament amb les crisis de subsistències de 1829, provoquen un profund malestar entre la població i quasi tothom fa responsable del que passa el sistema absolutista. Els grups d'oposició europeus adopten tres línies polítiques: liberal-moderada, socialista i radical.

I és a través de les societats secretes com s'inicia la segona onada de revolucions. Carles X porta la corona de França del 1824 al 1830 amb el suport de l'Església i els conservadors. Absolutista convençut, suspèn la llibertat de premsa, dissol la Cambra i modifica el dret electoral. Així, el 1830 hi ha la Revolució de juliol, que realitza el poble de París amb la burgesia liberal i les societats republicanes en el moment que Carles X pretén anul·lar la Carta Constitucional. Aleshores, Carles X és enderrocat i és proclamat nou rei «constitucional» Lluís Felip.

I com era Marsella en aquella època? Això ens ho podria explicar un gran escriptor aventurer i mariner, Karl May: «Quan els marsellesos tenen un moment per a parlar dels avantatges i perfeccions de la seva ciutat nadiva, solen dir que si París tingués una Cannebière seria una Marsella en petit. Aquesta comparació és, naturalment, exagerada, però no li manca una certa justificació. La Cannebière és el carrer més gran i, almanco abans, era la més hermosa de Marsella, la qual, després de tallar tota la ciutat, desemboca en el port. Els habitants de la major urbs del sud de França tenen, doncs, perfecte dret a sentir-se'n orgullosos. El seu clima és suau i igual, les seves nits clares com les egípcies, i, malgrat la seva situació meridional, el seu aire ofereix una frescor eternament uniforme. Aquí conflueixen totes les nacions de la Terra, el greu anglès, el fogós italià, l'actiu ianqui, l'astut grec, el prident armeni, el calmat turc, l'indostànic subtil, el xinès amb la seva cua i l'habitant de l'interior d'Àfrica, que mostren tots els colors, des del vermell obscur brut al més extremat negre de betum. Dins la gran mescla de races, colors, trajos i idiomes, predomina aquí el tipus oriental, el qual presta a Marsella aquest segell afroasiàtic que es cercaria debades a qualsevol altra ciutat marítima de França...».

Dins aquest ambient, els mariners sollerics, trepitjaven aquells molls tots carregats amb cistells i cistells de taronges.