Objectiu: material urgent per als burundesos

Veïns sense Fronteres i la Policia Local posen en marxa un projecte d'ajuda als refugiats a Tanzània

Maribel Alcàzar (Veïns sense Fronteres) i Jaime Sáez (policia local de Palma).

TW
0

L'objectiu són els refugiats burundesos dels campaments de Kigoma, a Tanzània. L'ONG Veïns sense Fronteres, en col·laboració amb la Policia Local de Palma, ha posat en marxa una campanya de recollida de material d'urgència que es perllongarà fins al mes de març. Es tracta de recollir trenta tones de roba i sabates (en general, per protegir-se de la pluja, i també esportives), estris domèstics, màquines d'escriure, de cosir, eines, bicicletes, ordinadors i altres. Tot allò que pugui servir d'ajut per desenvolupar els projectes que Veïns sense Fronteres té enxarxats allà, en un camp a 1.500 quilòmetres de Dar"es"Salaam, i que se centren, especialment, en l'educació secundària, per a 1.500 al·lots de dotze a setze anys, que tenen 130 mestres totalment voluntaris («que també han de menjar i mantenir les seves famílies», assegura Maribel Alcázar, coordinadora de Veïns per a aquest projecte, que duu per nom Educació per a la pau i els drets humans).

Aquest serà el quart enviament que Veïns sense Fronteres, una organització molt sensibilitzada amb la zona, farà allà. Encara que l'organització té molt present com ha de ser l'ajut que han de rebre aquests refugiats (és molt gràfic el proverbi oriental que diu que «no s'han de donar peixos al famolenc, sinó ensenyar-li a pescar») aquesta ajuda d'emergència contribuirà a pal·liar les mancances que pateixen els 100.000 refugiats («se'ls eixuga la roba a damunt perquè no en tenen d'altra per canviar-se», assegura Alcázar).

Allà, Veïns sense Fronteres ha desenvolupat projectes d'artesania, agricultura i de cria d'animals que han tingut com a protagonistes principals les dones, encara que, en una societat masclista fins a extrems insospitats, també hi ha engrescats els homes més joves.