Breus

TW
0

• ART

Subhasta excepcional a Madrid Les obres Un aturada al camí d'Albert Cuyp (1620"1691) i la Verge Rosari de Lucas Jordan (Nàpols, 1634"1705) són dues de les grans pintures que la Sala Retiro de Caja Madrid traurà a la seva subhasta extraordinària que tindrà lloc el proper dia 14. Amb un preu de sortida de 26 milions de pessetes, l'obra de Cuyp representa un paisatge idíl·lic de la natura, amb elements arquitectònics al fons i, en primer pla, els viatgers. Les vistes d'aquest artista estan considerades com a arquetipus del paisatge holandès. Per a l'obra de Lucas Jordan, rèplica en menor mida de la famosa Madonna del Baldaquí que es troba actualment al Museu Nacional de Capodimonte, s'ha fixat un preu de sortida de 17 milions de pessetes. La sessió organitzada té també apartats dedicats a mobles i joies, en lots que ascendeixen a la quantitat de 400 milions de pessetes. Entre les peces que sortiran a subhasta figuren també un paisatge de sant Francesc rebent els estigmes de Jan Brueghel i un paisatge de sant Jeroni en oració de Paul Bril. EFE.

• EXPOSICIONS

Grans músics, grans pintors Sis dels millors músics de pop i rock del món reuniran la seva obra a Madrid per mostrar al públic el fruit de la seva afició oculta, la pintura, art que han compaginat al llarg d'anys amb la seva trajectòria musical. L'ex-Beatle John Lennon, el trompetista i compositor de jazz Miles Davis, el guitarrista dels Rolling Stones Ron Wood, el baixista de Dire Straits John Illsley, Tico Torres, bateria de Bon Jovi, i Klaus Voorman, il·lustrador de The Beatles, entre altres persones, mostraran 160 de les seves creacions a l'exposició gratuïta que podrà veure's des de divendres fins al 5 de gener al Museu de la ciutat. L'exposició Jazztel Art. Musicians as Artists arriba a Madrid avalada per l'èxit assolit a Dublín, Singapur i Kuala Lumpur. EFE.

• LITERATURA

Projector de Lluna El llarg assaig de l'il·lustre cinèfil Román Gubern titulat Proyector de Luna, que acaba de publicar l'editorial barcelonina Anagrama, omple una llacuna a la història de la generació poètica del 27. Es tracta de la «projecció cinematogràfica» d'escriptors tan emblemàtics com Ramón Gómez de la Serna, Rafael Alberti, Luis Cernuda, Federico García Lorca, Salvador Dalí i de molts altres de qui fins ara se sabia quasi tot i de qui ara sabem una mica més gràcies a l'excel·lent i informativa aportació de Román Gubern. El llibre proporciona una completa i ben documentada mostra de la creixent inquietud que provocà en aquestes i altres ments el nou art cinematogràfic: assaigs, relats, poemes... Nasqué tot un planter d'imatges, idees, temes, guions i assaigs de guió, tot plegat sorgit de sobte davant els ulls que eren encara residualment decimonòinics en molts de casos. El llibre, amb copioses i útils notes bibliogràfiques i amb un exhaustiu índex analític, és un veritable cabal de suggeriments que induiran el lector a rellegir sota un nou prisma molts dels escriptors documentats. EFE.

Glossari de «Borgeries» «Borges es va sentir tota la vida un impostor», segons l'escriptor argentí Mario Paoletti que, al costat de la seva dona, Pilar Bravo, ha realitzat un profund estudi sobre les opinions i comentaris que Jorge Luis Borges expressà en les seves entrevistes i que han aplegat en el llibre Borges verbal. L'obra, publicada per Emecé Editors, tanca el centenari del naixement de l'escriptor i conté una petita biografia i més de set"centes definicions i comentaris ordenats a manera de diccionari, a través dels quals el lector s'apropa a un Borges «molt col·loquial, que xerra de coses que no s'hauria atrevit a reflectir en els seus escrits més orgànics». EFE.