El Ministeri espanyol d'Universitats prepara un projecte de reial decret per a establir nous àmbits de coneixement en el qual la filologia catalana deixaria de ser independent i quedaria dissolta dins l'àrea 'Llengües modernes i les seves literatures'.
Així ho ha explicat aquest dijous VilaWeb, des d'on han remarcat que els àmbits de coneixement no tenen a veure directament amb el contingut dels estudis però sí que regulen la formació que s’exigeix als professors universitaris per a impartir classe.
L'objectiu d'aquest projecte de reial decret és, segons el Ministeri, reduir els àmbits per a «permetre i afavorir la mobilitat dels professors, a més de facilitar la seva carrera professional i la necessària interdisciplinarietat i col·laboració entre especialitats».
A banda d'aquest, en un altre projecte, el Ministeri exigeix un mínim de 35 professors per departament, xifra que també crea dificultats als departaments de filologia catalana.
Catalunya presentarà al·legacions
El conseller d'Investigació i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha assegurat que el Govern presentarà aquest divendres al·legacions contra els dos projectes de reial decret del Ministeri d'Universitats perquè «afecten severament la continuïtat i la visibilitat dels estudis de Filologia Catalana».
S'ha referit així en declaracions als mitjans al projecte de reial decret pel qual s'estableixen els àmbits de coneixement a l'efecte de l'adscripció dels llocs de treball del professorat universitari i el projecte de reial decret pel qual es regula la organització dels departaments universitaris.
Nadal ha considerat «inacceptable» el plantejament del Govern espanyol i que no reculli l'especificitat i la singularitat de la llengua catalana en l'àmbit dels estudis universitaris, i ha remarcat que l'estatus de la Filologia Catalana a les universitats ha de ser «estable i visible».
El conseller ha assenyalat que qualsevol iniciativa que tracti «d'invisibilitzar, amagar o fer desaparèixer» la Filologia Catalana tendrà l'oposició de la Generalitat.
Pel que fa a l'organització dels departaments universitaris, el projecte de decret estableix una dimensió mínima de 35 professors, ha considerat que cal «excepcionar» aquesta mesura ja que hi ha pocs departaments de Filologia Catalana d'aquesta dimensió.
Nadal ha considerat que aquests projectes de reial decret estatal són «una reculada històrica inacceptable» que la Generalitat de Catalunya combatrà, i ha reivindicat la tradició acadèmica dels estudis de Filologia Catalana.