algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
27°

Retrocès històric: El Govern espanyol prepara dos decrets que posen en risc la Filologia Catalana

El Ministeri espanyol d'Universitats prepara un projecte de reial decret per a establir nous àmbits de coneixement en el qual la filologia catalana deixaria de ser independent i quedaria dissolta dins l'àrea 'Llengües modernes i les seves literatures'.

Així ho ha explicat aquest dijous VilaWeb, des d'on han remarcat que els àmbits de coneixement no tenen a veure directament amb el contingut dels estudis però sí que regulen la formació que s’exigeix als professors universitaris per a impartir classe.

L'objectiu d'aquest projecte de reial decret és, segons el Ministeri, reduir els àmbits per a «permetre i afavorir la mobilitat dels professors, a més de facilitar la seva carrera professional i la necessària interdisciplinarietat i col·laboració entre especialitats».

A banda d'aquest, en un altre projecte, el Ministeri exigeix un mínim de 35 professors per departament, xifra que també crea dificultats als departaments de filologia catalana.

Catalunya presentarà al·legacions

El conseller d'Investigació i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha assegurat que el Govern presentarà aquest divendres al·legacions contra els dos projectes de reial decret del Ministeri d'Universitats perquè «afecten severament la continuïtat i la visibilitat dels estudis de Filologia Catalana».

S'ha referit així en declaracions als mitjans al projecte de reial decret pel qual s'estableixen els àmbits de coneixement a l'efecte de l'adscripció dels llocs de treball del professorat universitari i el projecte de reial decret pel qual es regula la organització dels departaments universitaris.

Nadal ha considerat «inacceptable» el plantejament del Govern espanyol i que no reculli l'especificitat i la singularitat de la llengua catalana en l'àmbit dels estudis universitaris, i ha remarcat que l'estatus de la Filologia Catalana a les universitats ha de ser «estable i visible».

El conseller ha assenyalat que qualsevol iniciativa que tracti «d'invisibilitzar, amagar o fer desaparèixer» la Filologia Catalana tendrà l'oposició de la Generalitat.

Pel que fa a l'organització dels departaments universitaris, el projecte de decret estableix una dimensió mínima de 35 professors, ha considerat que cal «excepcionar» aquesta mesura ja que hi ha pocs departaments de Filologia Catalana d'aquesta dimensió.

Nadal ha considerat que aquests projectes de reial decret estatal són «una reculada històrica inacceptable» que la Generalitat de Catalunya combatrà, i ha reivindicat la tradició acadèmica dels estudis de Filologia Catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per xisca, fa 5 mesos
En aquest cas, pot ser SÍ que convendria donar prioritat màxima al independentisme.
Valoració:3menosmas
Per Ténen por, fa 5 mesos
Ténen por de que el Català se faci massa fort. Per aquest mateix motiu, ens envien per aquí hordes de gent monolingüe castellanoparlant, que té tanta barra i que és tan maleducada, que ens tracta als nadius catalanoparlants, com si fóssim escòria i uns delinqüents perillosos, que ens hem inventat una llengua per parlar entre noltros, sense que ells ens entenguin i que la nostra llengua materna els fa perdre un temps preciós, que val més no investigar en que l'inverteixen, per ells.
Però aquest detall maligne d'oblidar la Filologia Catalana, no just no farà desaparèixer la nostra llengua, sinó que farà créixer els desitjos de ser independents.
I és que quan estires tant la corda, o mates al que tens fermat, o aquest romp el lligam i fuig.
Valoració:8menosmas
Per Llull, fa 5 mesos
De retrocés en retrocés fins a la derrota final.
Valoració:2menosmas
Per Dic jo, fa 5 mesos
El teu futur és el que fas avui. O sigui que ja saps el que t'espera, Vilalta. Més avorriment mortal.
Valoració:4menosmas
Per Josep, fa 5 mesos
S'ha de ser cosmopolita, estar obert al món, com jo, i superar el feixisme i l'imperialisme espanyol de neardentals. Mirar al futur...
Valoració:8menosmas
Per antifa (el ver), fa 5 mesos
Castellans, LINGÜICIDES !!!!!!!!!!
No tenen el mínim d'ètica ni vergonya !!!!!!!!!!!
Ens cal una independència total. Qui en dubta ara ?????????

Salut i independència !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Valoració:10menosmas
Per Que els hem fet, perque ens tractin tan malament?, fa 5 mesos
Esta vist, que en aquest aspecte, tant fa que governi a l'estat espanyol la dreta més tancada, un centre negociador, o l'esquerra més progressista i moderns. Perque bàsicsment, aquest estat-nació esta compost per disset comunitats autònomes, de les quals en hi ha catorze que odien a les altres tres, però que curiosament no les deixen ser independents, perque viuen d'elles i continuament les envaeixen atacant la seva cultura, els seus costums i als seus nadius, alhora que els imposen la seva llengua i les seves coses i les consideren el seu compte corrent.
I tants maltractaments ja estan omplint la mesura.

Valoració:12menosmas
Per Carlos Vilalta, fa 5 mesos
Hay que ser cosmopolita, estar abierto al mundo, como yo, y superar el aldeanismo y el chovinismo de campanario. Mirar al futuro, en fin.
Valoració:-14menosmas
Per Ja està clar, fa 5 mesos
Normal, el PSOE sap que ERC, Compromís i Més no posen en risc la seva hegemonia de partit nacionalista espanyol.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente