lluvia ligera
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Palma inaugura el darrer dels monòlits dedicat a les Homilies d’Organyà a les Balears

Aquest dilluns s’ha inaugurat a Palma el darrer dels monòlits dedicat a les Homilies d’Organyà a les Illes Balears. La figura forma part de la iniciativa Ruta de la llengua catalana i ha estat instal·lada per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma.

La inauguració ha anat a càrrec del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el secretari autonòmic d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda; la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior; el director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura, i el regidor d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió.

La Ruta de les Homilies d’Organyà és un recorregut pels territoris de parla catalana amb indrets, esdeveniments i persones que han contribuït a configurar la llengua catalana. Té com a objectiu reforçar el compromís ciutadà amb el català i reforçar els lligams i les complicitats entre diversos indrets on es parla la llengua. Promoguda per l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, té el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

Des de principi del segle XX s’ha considerat que les Homilies d’Organyà eren el text escrit més antic en català. Fa poc, un nou estudi ha revelat que el text més antic seria el Llibre Jutge de la Seu d’Urgell (una còpia en català del Liber Iudiciorum, el codi de lleis got vigent fins al segle XIII), que dataria entre el 1060 i el 1080. En qualsevol cas, les Homilies d’Organyà mantenen un valor simbòlic que els permet representar el naixement de la llengua.

La Ruta de la llengua catalana té diversos punts d’interès i a cada punt s’hi ha alçarà un monòlit dedicat a les Homilies, creat per l’artista Ramon Maria Jounou. Cada punt simbolitza un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, l’expansió, la Renaixença, la normativització, la resistència, el caràcter nacional i oficial, la consciència lingüística o l’interès per la llengua. Cada lloc disposarà d'un itinerari cultural vinculat a la llengua catalana. En els propers dies, les rutes estaran disponibles al web dgpoling.caib.cat i al web de l'Ajuntament de Palma.

Actualment ja es poden visitar els monòlits d’Organyà, de Montserrat i d’Andorra (Encamp) així com els de Sant Francesc, Eivissa i Maó, inaugurats recentment. Els punts de la ruta prevists eren nou inicialment. De les Illes Balears, només hi havia prevista una ruta a Mallorca, però des de la DGPL s’ha volgut que totes les illes hi siguin presents. És per això que s'ha promogut la creació d’un trajecte cultural i la plantació d’un monòlit a cada una de les illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Costafreda, fa dervers d'un any
Perdoneu l'incís. Als d'extrema dreta antidemocràtica els anomeno fatxes, perquè així queden definits més ràpid en el vocabulari popular, i en l'entesa que tot això comporta. Res més.
Valoració:5menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
trastes:El que sobre son altres coses.
Valoració:4menosmas
Per Costafreda, fa dervers d'un any
Els fatxes del digital sempre en contra de qualca millora social del català, i parlen d'un suposat colonialisme català, quan tots som de la mateixa llengua. Ara bé, mai diuen res del COLONIALISME CASTELLÀ que ells han portat a terme en els 4 punts cardinals del planeta, exterminadors de cultures senceres, saquejadors de la riquesa dels pobles, botxins de tota oposició natural, etc, etc, etc.
Troben injust el que és natural de la terra, a la vegada que les seves agressions, exterminis i robatoris els presenten com a lògics i nomals. Ės pot ser mės bèstia i desgraciat de pensar així ?
Valoració:11menosmas
Per Xavier, fa dervers d'un any
A tots aquests que rabien, no dirien lo mateix si fos un monòlit a Don Quijote de La Mancha.
De fet, no els hi deu molestar el monòlit de sa Feixina, però aquest de les homilies d'Organyà, els hi fa ben nosa
Valoració:14menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
Mas imágenes para adorar.
Mas para la religión del catalán.
Mas liturgia para nuestra sagrada lengua.

Y todo gracias a l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, ( ¿quienes seràn estos? ) y al suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.
Valoració:-16menosmas
Per Josep Lluís Gozalbo Fuertes, fa dervers d'un any
Enhorabona a cadascuna de les Illes per incorporar-se a la Ruta de la Llengua Catalana. Val a dir que també s’ha instal·lat a Folguroles. Tant de bo aviat comptem amb el País Valencià i Catalunya Nord. Amics de les Homilies d’Organyà.
Valoració:16menosmas
Per Fora fatxes, fa dervers d'un any
Els fatxes estan molt nerviosos.
Valoració:13menosmas
Per trastes, fa dervers d'un any
Hi ha massa trastes enmig des carrers per posar-ne més.
Aquests sobran. Arruix
Valoració:-22menosmas
Per Informo, fa dervers d'un any
És al Passeig de Sagrera.
Valoració:12menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Es como una pica en Flandes del colonialismo catalanista.
Valoració:-23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente