algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

Treballadors de Bricomart discriminen una clienta per parlar en català: «La caixera es va posar feta una fera i me va dir que no volia sentir parlar en mallorquí»

Dilluns passat, M.M. es va desplaçar fins al magatzem i botiga que la multinacional francesa Bricomart té a Palma «a cercar uns materials que necessitàvem amb urgència» i va patir una greu discriminació lingüística per part de diversos treballadors.

La clienta, que remarca que sempre parla «en mallorquí per tot», va patir un episodi de discriminació per raó de llengua per part de diferents treballadors de l’empresa de materials de construcció. «Quan vaig ser a la caixera número 19, eren les 8.30 hores del matí, em va dir que no m'entenia i que li parlàs en espanyol», conta M.M. La clienta explica que li va contestar molt amablement que «a veure si no hauria de ser a l'inrevés, que fos jo que li demanàs de parlar en mallorquí, vist que érem a Mallorca. Però que no es preocupàs que miraria de parlar a poc a poc i així segur que m'entendria».

Després d’això, la clienta destaca que la caixera de Bricomart «es va posar feta una fera i me va dir que no volia sentir parlar en mallorquí i que no el volia aprendre perquè no hi tenia cap obligació». Aleshores la caixera va cridar una companya que tampoc no la va entendre en la llengua pròpia de Mallorca.

Aleshores, M.M. va demanar de parlar amb l’encarregat del personal per a presentar una queixa. «Segons va dir era francès i allà ningú tenia perquè parlar en català, jo no li vaig parlar de català per res, sols que m'atenguessin en mallorquí», destaca sorpresa la clienta.

L’afectada explica que aquest responsable li va fer «el discurs típic dels que si el mallorquí no és català i divagacions lingüístiques. Quan vaig insistir que volia que m'atenguessin en mallorquí perquè hi tenia dret, va llençar un esplet d'insults contra el català i amb uns ulls vermells que pareixia que li havien de sortir de les òrbites me va dir de maleducada per amunt i que allò era una empresa privada i allà es parlava espanyol, que no tenien cap obligació de parlar en mallorquí. Hi va afegir que havien rotulat en mallorquí salat per deixar ben clar que el mallorquí no era català i res més».

En tornar a insistir la clienta en demanar algú que l’entengués en mallorquí, «es va posar tan violent que vaig decidir partir perquè vaig patir per la meva integritat física. M'he sentit humiliada, foragitada de ca nostra i tractada amb un odi cap als mallorquins i mallorquines que crec que ultrapassa qualsevol límit».

Finalment, M.M. ha destacat que la tractaren «amb un odi tan profund que m'he vist amb la necessitat de fer-ho públic. Per descomptat també faré una denúncia a l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics i ja veurem si és possible per delicte d'odi».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per Mirian, fa mes de 2 anys

Al margen del conflicto lingüístico es deleznable que una o varias personas hablen de coeficiente intelectual por no hablar su lengua,con esos comentarios denotan ellos mismos SU COEFICIENTE

Valoració:0menosmas
Per Jo, fa mes de 2 anys

Un que es fa dir Ali, diu que si l'empresa l'ha contractat sense que parles mallorquí o català, no te perquè entendre'l, es veu que aquest també es foraster i no sap que la constitució diu que tenim dret a parlar castellà, al anomenat espanyol, però no l'obligació, a una comunitat amb llengua pròpia... per altra banda, el fet diu poc de l'empresa, per contractar a una caixera amb el coheficient Intel.lectual just per baixar-se les bragues abans de pixar...

Valoració:3menosmas
Per Ana Sau, fa mes de 2 anys

En sap tant de greu com vosaltres, però jo he arribat a la conclusió què hi tenim una societat producte de 20 anys d'enganys i preses de pèl iniciades pel Sr.Aznar i els seus ,on ha calat fort i amés molta gent ha perdut la capacitat de criteri.On s'ha vist què parlar llengües i comunicar-se amb la llengua mare pugui causar aquestes batusses ?? És diu ignorància potser !!??

Valoració:7menosmas
Per 2000, fa mes de 2 anys

@correderalaura:Si poseu una denúncia tots els que heu estat discriminats per no parlar mallorquí us podrieu comptar amb els dits d´una ma.

Valoració:3menosmas
Per Isabel lliteras fiol, fa mes de 2 anys

En primer lloc es castallano no parlants que no volen icrec que nlen saben posen s'excisa de q ells hablaran en mallorqui no en catala,aixo tenen s"escusa perfecta ,pero jo quan me xerra un de jerez que adumunt sen fa goix de que duu 35 anys aqui ,jo li contrst en castella,i per aixo quan jo xerr en mallorqui-catsla m"agradaria que me contestasim amb sa llengo que jo estim,ells no se desfan amb ses seues costums.Perfecte pero que respectin lo que noltros a ca nostra estimam

Valoració:11menosmas
Per Ens han declarat la guerra, fa mes de 2 anys

A tota aquesta gentussa forastera, l'espanyolisme i l'anticatalanisme de la nació espanyola, els ha donat ales per poder fer les mil i una troperies a la bona gent catalanoparlant i humil.liar-la, maltractar-la. i preparar el terreny per expulsar-la de ca seva.
Cometen les seves selvatjades embolicats amb la bandera d'Espanya, però malgrat fingesquin ser uns patriotes. en realitat només provoquen baralles i aldarulls moguts per l'enveja i els complexos, que s'han provocat ells tots solets.
Si se pensen que per uns desgraciats que han vingut aqui sense demanar permís i que no aporten res més que problemes que son aquí només per ells poder menjar tres pics al dia, renunciarem a la nostra llengua, a la nostra cultura i a les nostres arrels i que fatem les maletes per ells pider estar més amples, van ben equivocats.

Valoració:15menosmas
Per Jaume, fa mes de 2 anys

Estic segur que sa caixera entenia es mallorqui , lo que volen es que xarrem es castella. Jo nones me vui expresar amb sa meva llengua si m'entenen ja me don per satisfet. Per acabar si sa caixera sap angles i jo li xerras s'angles ben segur que ella me contestaria amb angles sense cap problema . Tenen odi cap a noltros nomes . NO MOS TOMBARAN.

Valoració:24menosmas
Per En estic fins a la coroneta, fa mes de 2 anys

Fa ja temps, quan encara no existia la Oficina de Drets Lingüístics, una sudamericana que tenia un negociet, qual li vaig parlar en Mallorquí me va dir que "Ella como que estaba en su casa, si no quería oir hablar en Mallorquin se tenía que hacer lo que ella dijera", me vaig donar mitja volta i m'en vaig anar.
I per la poca gent que se veu sempre que pas per devant, se dedueix que no li deu anar massa bé.
Però que se puguin posar així, quan son ells els que han vingut per estar millor, a jo és que me rompen tots els esquemes. I si no és perque qualcú a l'ombra els promet doblers i papers a canvi de fer-mos mal als naturals dels Països Catalans, o és que son idiotes, o és que son una gent molt desagradable per baturalesa. I referent als forasters espaÑOLS, ja sabem que son uns envejosos iuns ineptes pels.idiomes, que serien capaços de qualsevol animalada per no haver d'estudiar una gramàtica que no sigui la castellana.

Valoració:16menosmas
Per Sonaste como arpa vieja, fa mes de 2 anys

@corredera
Sempre pots tornar a La Pampa, que s' hi està molt bé.

Valoració:15menosmas
Per Que ho sàpiga la direcció d'aquesta empresa, fa mes de 2 anys

I si l'afectada se posas en contacte amb l'oficina central d'aquesta cadena de magatzems, explicant els fets, perque sàpiguen a quin tipus de gent han contractat?
I a la propera, que tornin maltractar a qualcú per ser d'aquí i catalanoparlant, que gravi les escenes i així tindrá una prova de que no menteix. Que ben mirat, no crec que a ningú se li ocorresqui mentir per contar fers com aquests. perque no té cap sentit.

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente