nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La societat civil organitza l’acte 'Primavera mallorquina' en homenatge al 90è aniversari de la II República

Més d’una dotzena d’organitzacions socials, culturals i feministes de la societat civil i política de Mallorca han presentat l’acte 'Primavera mallorquina', un homenatge als 90 anys de la proclamació de la Segona República. L’esdeveniment públic tendrà lloc el proper dissabte 17 d’abril a la Plaça de l’Olivar (Palma) a les 12 hores.

Segons la Comissió 14-A, l’acte comptarà amb una lectura dramatitzada de les cròniques periodístiques anunciant l’arribada de la República, actuacions musicals i la lectura del manifest en defensa dels valors democràtics i republicans.

Les organitzacions han defensat la República com a «projecte de present i de futur per a construir una societat més democràtica i igualitària, des de la defensa de les llibertats i dels drets de les persones i dels pobles».

Les entitats convocants són: Col·lectiu Aurora Picornell, Esquerra Unida de les Illes Balears, Feministes en acció, Fundacions Darder-Mascaró, Jovent Republicà, Mallorca Lliure, Mallorca Nova, Memòria de Mallorca, MÉS per Mallorca, Obra Cultural Balear, Partido Socialista Libre Federación, Partit Comunista de les Illes Balears, Podem, Recuperem Marivent i Unió Cívica per la República.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa mes de 3 anys


«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, [...]. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». LNT (1930)




http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:-1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 3 anys

El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència.




http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:-1menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 3 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."



(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")



Aquí teniu la proposta de Josep Guia:
https://www.academia.edu/2486699/%C3%89s_molt_senzill_digueu_li_Catalunya

Valoració:-1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 3 anys

«Nosaltres els mallorquins, a grat o a desgrat, no som altra cosa que catalans de Mallorca, i Mallorca no és altra cosa que una illa catalana. Negar la catalanitat de Mallorca és la prova més evident que no es tracta d’altra cosa més que d’una manifesta i immotivada antipatia per Catalunya, que quasi tots acaben per confessar. Els prejudicis no són arguments». Antoni Salvà (1932)

Valoració:-1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 3 anys

«Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, les Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora. (…) És, doncs, Catalunya una nacionalitat; serà una nació, un Estat. Ara bé, la nacionalitat catalana no es limita al Principat de Catalunya; s’estén, a més, per les terres del Rosselló, Cerdanya i Conflent; per les encontrades de la Ribagorça i el Pallars; per les muntanyes lliures d’Andorra; pels vergers de València i per les blaves i assolellades illes Balears». Pere Oliver i Domenge (1916)




http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:-1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 3 anys

«¿Som catalans els mallorquins? Qui el negarà, aqueix fet, en no ser un ignorant presumit? Sols una ignorància supina explica que hi hagi pogut haver un periòdic que tractàs de posar en ridícul això dels catalans de Mallorca. El malanat autor hauria fet molt bé d’estudiar una mica lo que s’atreví a ridiculitzar. (…) La nostra nacionalitat és la catalana." Antoni Maria Alcover (1909)




http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:-1menosmas
Per És mal d'entendre, fa mes de 3 anys

No entenc com que aquests que commemoren la república espanyola, acaben sempre reforçan el PSOE a les institucions, un partit que tothom està d'acord que és el partit que més i millor ha consolidat la monarquia hereva del franquisme. Sempre m'ha fet la sensació que aquesta gent commemora la república debades, com per compromís, més que per altra cosa.

Valoració:4menosmas
Per bo de fer, fa mes de 3 anys

Pobre al.lot tan infeliç. Que de bo de fer és enganar an es qui vol que l'enganin. Bon profit.

Valoració:-3menosmas
Per De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer, fa mes de 3 anys

Visca la república nostra: la República catalana!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente