cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.39°

Cort aprova les Zones d'Especial Interès Turístic per a controlar actes incívics

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres les Zones d'Especial Interès Turístic (ZEIT), que inclouen la Platja de Palma i diversos carrers del centre de la ciutat, amb la finalitat de controlar i penalitzar els actes incívics.

Aquesta ordenança reguladora de l'ús cívic dels espais públics estarà en marxa entre l'1 d'abril i el 30 de setembre, durant les 24 hores del dia, i estableix una sèrie de normes que, de ser incomplides, poden ser penalitzades amb fins a 3.000 euros de multa, en el cas de les infraccions molt greus.

El portaveu municipal, Alberto Jarabo, ha explicat que la declaració de les ZEIT és una mesura que el Consistori aplica cada any quan s'acosta l'estiu, amb la intenció de protegir la salut pública i el benestar dels ciutadans davant l'excés de densitat de població que registren algunes zones amb l'arribada de turistes.

En concret, s'estableixen quatre tipus de ZEIT, la de begudes alcohòliques, que engloba el Passeig Marítim, el centre de Palma, el carrer Joan Miró i la Platja de Palma; la de publicitat dinàmica, que comprèn tota la Platja de Palma; la del 'biergarten' del carrer Bartomeu Salvà, i la ZEIT de la platja de Joaquim Verdaguer.

Els carrers a les quals se'ls aplica aquesta normativa no s'han vist afectades respecte a altres anys, i inclouen altres zones com el carrer Llaüt, Les Canyes, Agustí Catany, Trasimé, Cartago, Ferran Alzamora, Missió de Santa Bàrbara i l'Avinguda Gabriel Roca, entre altres espais.

En concret, s'ha aprovat la ZEIT de la Platja de Palma per a controlar la falta de delimitació física dels 'biergarten' del carrer Pare Bartomeu Salvà, a partir de la qual s'estableix, per exemple, que les entrades i les sortides dels locals no poden estar confrontades, per a evitar aglomeracions.

Així, aquesta regulació obliga els establiments a delimitar físicament les seves terrasses, per a evitar que els clients envaeixin la via pública i, com a conseqüència, consumeixin als carrers. L'objectiu d'aquesta mesura és evitar l'excés de sorolls en els espais públics i en consum d'alcohol al carrer.

Així mateix, la declaració d'aquestes ZEIT estableix diversos requisits per a evitar el consum inadequat d'alcohol i l'incivisme que això pot provocar, així com la prohibició de consum de menjar i begudes alcohòliques en la via pública, especialment, als carrers Joaquim Verdaguer i Cartago.

Segons ha explicat Jarabo, quan tanquen les discoteques i altres locals d'oci nocturn, alguns negocis de restauració situats en aquests mateixos carrers serveixen menjar ràpid que es consumi en la via pública i durant la matinada, fets que poden produir aglomeracions en la via pública i molèsties als veïns.

D'altra banda, la delimitació de la Platja de Palma com ZEIT també té la intenció de protegir aquesta zona del «llançament indiscriminat» de fullets publicitaris que sol tenir lloc durant l'estiu per a la captació de turistes per a festes, restaurants o altres activitats.

Jarabo ha precisat que, encara que Cort ja ha començat a treballar per a la pròxima temporada turística, no serà fins a la setmana que ve quan el Consistori doni més detalls sobre les intervencions turístiques que es duran a terme per a mantenir l'ordre públic durant els mesos d'estiu.

No obstant això, ha anunciat que, encara que els carrers implicats i les sancions que s'interposaran seran les mateixes, sí que hi haurà un increment en la vigilància que els agents locals duran a terme en aquestes zones a partir de l'arribada de turistes, un reforç que ha estat possible gràcies a l'augment de la plantilla.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.