nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

ARCA presenta la campanya 'No pintades vandàliques'

«La immensa majoria de les pintades que hi ha a les parets públiques i privades de la ciutat de Palma, fetes sense cap tipus de permís ni consentiment, es poden definir com a pintades vandàliques. I res tenen a veure amb el dit Art Urbà, segons ha explicat ARCA.

A més, han remarcat que les pintades vandàliques a totes les barriades de Palma «han crescut exponencialment durant els darrers anys i cada dia segueix creixent sense que avui per avui hi hagi cap pla per aturar la proliferació».

Amb la campanya 'No pintades vandàliques' d'ARCA persegueix l'erradicació d'aquesta pràctica que «de cap manera es pot considerar una manifestació artística en positiu».

Per tant, exposen:

1. L'Ajuntament de Palma ha d'assumir la gravetat del problema. Tan sols assumint la responsabilitat i la gravetat, podrem caminar cap a la solució.

2. La imatge de la nostra ciutat, és la víctima principal de les persones que practiquen pintades vandàliques. La imatge a la qual nosaltres, habitants de la ciutat, necessitam reconèixer-nos i que és violentada per cada un dels garabats, lletres o dibuixos que perturben el nostre paisatge urbà.

3. La imatge de degradació de l'entorn que provoquen les pintades, també provoquen com a efecte secundari una desvaloració dels edificis veïnats i una sensació d'invasió i ultratge a la ciutadania.

4. Tots els barris de Palma n'estàn afectats, així com les rodalies, tot i que la densitat és especialment greu al Centre Històric. En qualsevol cas, la manca de sensibilitat de tota casta per part de qui fa aquests actes incívics es demostren especialment quan es fan sobre pedra viva i marés, perquè per netejar-ho s'ha d'agredir la pedra.

5. Les pintades provoquen perjudicis psicològics a tota la ciutadania i econòmics als particulars, als comerços i a l'administració.

«Caminem cap a la solució», propostes d'ARCA

«ARCA és i a de ser part implicada en la solució del problema de les pintades i per això aportarem propostes en positiu sense entrar per ara en reivindicar càstics ni persecucions com una cosa prioritària, tot i que la norma està per complir-la i fer-la complir».

1. Pintada feta, pintada esborrada

L'estratègia més eficaç per lluitar contra les pintades és "Pintada feta, pintada esborrada". Esborrar la pintada de manera immediata, o el més aviat possible, és el millor efecte disuasori per tres motius: 1. No afavoreix l'efecte imitació i no es pinta devora, 2. L'ego de l'individu no s'alimenta i 3. Resulta una despesa i esforç inútil per part dels incívics per a que duri tan poc.

2. Estudiem que han fet a altres ciutats

Tot i que les pintades afecten gairebé a totes les ciutats del món, n'hi ha moltes, i més grans i conflictives que la nostra, que han combatut exitosament aquest greu problema. Imitem el que fan.

3. Esborrar dels edificis i altres elements públics i també dels particulars

A nosaltres ens resulta obvi que l'Ajuntament de Palma té l'obligació d'actuar esborrant les pintades vandàliques tant si estan fetes a edificis o elements urbans privats com a públics. La imatge és el conjunt, i el deure de vigilar el comportament cívic no és del particular.

4. Crear espais per a creació d'art urbà

Seria interessant crear alguns espais a parcs urbans amb murs expressament ubicats per pintar lliurement. S'haurien de tenir criteris de conservació de la neteja de l'entorn. No oblidem que els materials de pintura tenen incidència negativa en el medi ambient.

També podria ser interessant subvencionar en part la decoració d'algunes barreres enrotllables de comerços i també un pla d'embelliment per a les parets de determinades mitjaneres de barriades amb projectes artístics enriquidors.

5. Que assumeixi la responsabilitat un únic departament municipal

És important que no es dilueixi la responsabilitat de solucionar el greu problema de les pintades no se sap a quins departaments de l'Ajuntament. Consideram que la responsabilitat de l'esborrament de les pintades i la recuperació de la imatge s'ha d'assumir per una única regidoria, probablement Cultura i s'ha de dotar suficientment tan en personal com en pressupost.

6. Establir plans de foment del civisme en aquest i altres aspectes. Dirigits a tota la ciutadania i als centres escolars.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ja està bé!, fa mes de 4 anys

Això ja fa temps que s´hauria d´haver resolt. I els responsables de ciutat no fan res!
Eh, que si els veïns els obliguen a escoltar una hora i una altra una m´úsica que no els agrada (ja sigui mora, japonesa, rapera o de qualsevol altra mena) ho trobaran incívic? Per què hem de creure que tothom ha d´acceptar veure unes pintades per gent que no té ni idea de dibuix ni d´artistes a les parets de la ciutat de tothom?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente