cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
22°

Veïnats i ecologistes demanen a Cort que aturi el creixement turístic de Palma

La Federació de Veïns de Palma, el GOB, Ciutat per a qui l'habita i Terraferida han presentat aquest divendres a la plaça de Cort un manifest que insta l'Ajuntament de Palma a aturar el creixement turístic de la ciutat.

Al manifest, les entitats han constatat que la incidència de l'activitat econòmica turística de Palma ha derivat en una vertadera dependència de tots els altres sectors econòmics, productius i socials.

Han remarcat, també, que l'Estatut d'Autonomia estableix que les institucions insulars tenen l'encàrrec i l'obligació d'ordenar l’activitat turística. Ho han de fer, preservant, defensant i protegint, tant els drets, com els interessos generals de tota la població. En aquest sentit, han destacat el dret a un habitatge digne i assequible «és un dret fonamental que ha de prevaldre per damunt de tot i que ha de ser garantit des de les institucions».

«Accedir a un habitatge s'ha convertit en un problema social de primer ordre. La impossibilitat de fer front als preus dels lloguers i les hipoteques des d’una precarietat laboral en augment, contribueix de manera decisiva a la gentrificació de la ciutat».

Lloguer turístic com a centre del problema 

L’existència d’un flux de gent que ni resideix ni habita la ciutat creix a un ritme accelerat, contribuint a l'escassetat d'oferta i augment dels preus dels lloguers de llarga durada, propiciant l'augment de desnonaments per lloguer – que ja superen els hipotecaris – augmentant considerablement la pressió sobre els recursos disponibles i creant vertaders problemes d’ocupació de l’espai públic, de mobilitat, d’abastiment d’aigua i energia, i de depuració d’aigües residuals. «Per si no fora poc, la turistització de la ciutat implica la seva conversió en una gran parc temàtic en el que se’ns anima a actuar de figurants», han apuntat.

El Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) és l'instrument participat per al planejament de la ciutat. Al PGOU, ara en revisió, s’hi determinen els usos del sòl i s’hi preveu el desenvolupament de les activitats econòmiques. Així, el PGOU vigent justifica l’agrupació tipològica (usos administratius, comercials, industrials i turístics) de les diferents zones de la ciutat i assumeix com a objectiu el suport als usos residencials contra la seva progressiva terciarització. Per tant, el PGOU actual ja regula l'ús turístic i el prohibeix a les zones residencials, ja sigui en edificis plurifamiliars o unifamiliars. «Contràriament al que preveu aquest planejament, en els darrers anys s'ha anat implantant arreu l'activitat terciària del lloguer turístic d'habitatges, alterant la protecció de l'ús residencial i l’actual zonificació dels diferents usos permesos», denuncien.

Compliment de l'acord del Ple

Davant aquest fet, en el Ple de l’Ajuntament de Palma del passat mes de juliol de 2017, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma presentà una iniciativa popular acompanyada per 6.076 signatures i recolzada per altres 15 entitats, entre les quals les també signants d'aquest manifest, que proposava que Palma fos considerada zona única i no és permetés en ella el lloguer turístic en els habitatges dels edificis plurifamiliars. Cal recordar que en aquesta qüestió Palma té total autonomia per la llei de capitalitat. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de Podem i Més, les abstencions del PP i PSIB-PSOE, i el vot en contra de Ciudadanos.

«L’Ajuntament té l’obligació d’executar l’acord del Ple. Però des del primer moment, la resolució del Ple no va agradar al PSIB-PSOE, responsable de l’Àrea d’Urbanisme. De llavors ençà, el PSIB-PSOE està exercint una pressió important a la resta de partits del Pacte, encarregant des d’Urbanisme un informe tècnic externalitzat – ja adjudicat a l'equip BCpN – amb l’argument de donar suport jurídic a l’acord del Ple. Nosaltres sospitem que l’informe tècnic és precisament per a qüestionar l’acord i mitjançant l’ardit de la zonificació permetre, per poc que sigui, el lloguer turístic».

Palma, zona única i congelació de places turístiques
Així, els signants del manifest demanen que atesa la situació de saturació turística, de destrucció accelerada del teixit social i d'emergència habitacional, estendre la prohibició d'autoritzar noves places de lloguer turístic vacacional a unifamiliars i sòl rústic del municipi de Palma. «Ni una plaça turística més a Palma».

Cal recordar que, a banda del que permeten els recents canvis inclosos a la Llei de Turisme i de la conseqüent zonificació a Mallorca ja hi ha més de 400.000 places turístiques autoritzades, 50.000 de les quals es concentren a Palma. Per tot això, els signants demanen a l’Ajuntament que decreti Palma com a zona única, que no permeti cap possibilitat de lloguer turístic i que aturi el creixement turístic del municipi congelant-ne el nombre de places turístiques en qualsevol de les seves tipologies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 6 anys

Una llàstima deixar milers de famílies sense ingressos per fer la bona als hotelers...

Valoració:0menosmas
Per Ema, fa mes de 6 anys

Lo que no se puede pretender es solucionar ahora el problema del alquiler prohibiendo los pisos de alquiler vacacional. Esto es ridículo y desde luego discriminatorio.
La falta de pisos de alquiler se debe a muchos factores y entre ellos a que la política de vivienda no se ha planificado nunca pensando en el desarrollo de este otro modelo de acceso a la vivienda, el alquiler.

Valoració:0menosmas
Per yuan, fa mes de 6 anys

Aixo es un clam!!!!!! jajajaajajaj

Valoració:1menosmas
Per Un ciutadà, fa mes de 6 anys

Quina gentada.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente