Amb motiu del Dia Mundial de les Aus, l'Àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma ha realitzat aquest diumenge una sortida ornitològica al Parc Natural de Cabrera.
A la sortida han participat 30 persones de procedència diversa, procedents de col·lectius i associacions que havien participat prèviament en altres activitats d’educació ambiental, com els actes la setmana de la mobilitat, Palmaeduca o el programa Ecobarris. Aquesta sortida ha estat guiada per dos ornitòlegs experts, Miquel McMinn i Manolo Suárez.
El trajecte amb barca, que s’ha aprofitat per observar aus marines, també ha permès contemplar un grup de 4 dofins mulars (Tursiops truncatus). S’han pogut observar un grup de virots grossos (Calonectris diomedea) durant la navegació, una parella de falcons peregrins a l’illot de na Foradada (Falco peregrinus) i sobre l’illot dels Conills s’han vist alguns falcons marins (Falco eleonorae).
Precisament en aquest illot hi nidifica una important colònia de virots petits (Puffinus mauretanicus), una espècie endèmica es troba en perill crític d’extinció i sortosament ha anat recuperant la seva població en aquest illot gràcies a les importants tasques de desratització dutes a terme. Al litoral de l’illa de Cabrera, s’ha vist un agró blanc (Egretta garzetta), algun corb marí (Phalacrocorax aristotelis) i també una pàssera (Monticola solitarius); s’ha pogut veure l’imponent niu de l’aguila peixatera (Pandion haliaetus) on cria una de les 5 parelles d’aquesta espècie que nidifiquen al parc nacional.
Voltant l’illot Imperial es divisaren nombrosos falcons marins. En aquest indret hi habiten entre 20 i 30 parelles d’aquesta espècie que ara mateix és a punt de migrar cap a Madagascar. I a l’entrada del port l’embarcació ha passat enmig de balses de gavines corses (Larus audouinii) i de bec groc (Larus michahellis)
Un cop a terra, a la zona de la platja del Port de Cabrera, el grup ha començat l’albirament d’aus terrestres. En primer lloc s’han pogut divisar magnífics exemplars d’àguila calçada (Hieraaetus pennatus ) a la zona d'Es Celler. Posteriorment s’han pogut divisar moltes aus de pas migratòries, com estornells (Sturnus vulgaris), tords (Turdus philomelos), busqueret coallarg (Sylvia balearica) , busqueret capnegre (Sylvia melanocephala) i busqueret gros (sylvia borin), ropits (Erithacus rubecula), ulls de bou (Phylloscopus collybita) ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus) lluonet (Spinus spinus), durbecs (Coccothraustes coccothraustes), etc.
A més de les observacions i la classificació dels ocells, els experts ornitòlegs varen donar claus als assistents per poder identificar les aus amb la forma i cant.
Amb aquesta sortida conclouen les visites al Parc Nacional Cabrera organitzades des de l’Àrea d’Ecologia de l’Ajuntament de Palma en el marc del conveni signat el 2015 amb la Conselleria de Medi Ambient i amb fons provinents del Organismo Autónomo Parques Nacionales (OAPN), que han permès visites a més de 1.800 persones i que han permès donar a conèixer a col·lectius ben diversos i a escolars de Palma el valuós patrimoni natural i cultural del parc nacional de Cabrera, una part també del municipi de Palma.