L'Ajuntament de Palma s'ha sumat aquest dilluns al Dia internacional Lliure de Bosses de Plàstic 2017 per avançar cap a la seva eliminació i fomentar alternatives viables més sostenibles a les bosses d'un sol ús.
Més de 100.000 milions de bosses s'utilitzen anualment a Europa i la majoria acaba en abocadors, incineradores o dispersions en els ecosistemes, segons ha explicat el consistori palmesà en una nota informativa. De mitjana, les bosses de plàstic s'utilitzen durant 12 minuts. En canvi, es necessiten entre 100 i 500 anys per degradar-se (segons el tipus de plàstic). A més, segons han constatat Greenpeace i el CSIS-CEAB el 80 per cent dels residus presents a la mar són plàstics.
Procés de substitució
El compromís de Cort s'emmarca en l'estratègia municipal de substitució de les bosses de plàstic d'un sol ús, mesura inclosa en l'Ordenança Municipal de Neteja i Residus, i en el Pla de prevenció i reducció de residus de Palma que està elaborant l'àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal.
La tramitació d'una nova Llei de residus de les Balears per part del Govern, que recull la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús a partir de 2019 estableix així mateix un nou escenari legal que permetrà aplicar una normativa per a tot el territori de les Illes.
L'Ajuntament de Palma ha explicat que treballarà per consensuar les mesures amb els sectors implicats, especialment els comerços i conscienciar la ciutadania per facilitar el procés d'eliminació de les bosses fins a la seva prohibició. La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha assenyalat que el camí "ja està obert" per acabar amb el problema ambiental que suposen les bosses de plàstic.