cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

Passen a disposició judicial el comissari i quatre policies locals

El comissari de la Policia Local de Palma Rafael Estarellas i els altres quatre agents detinguts aquest dilluns en el marc de la causa que investiga la presumpta trama d'extorsions i amenaces urdida en el cos han passat aquest dimarts a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 12, encarregat de les recerques.

Els arrestats seran interrogats al llarg d'aquesta jornada pel jutge Manuel Penalva i la Fiscalia Anticorrupció, que decidirà després de les declaracions si demana mesures cautelars contra ells.

Les detencions estan relacionades tant amb els episodis vexatoris i insults homòfobs que hauria sofert una agent durant dos anys, com amb les suposades irregularitats comeses a través del Servei d'Informació i Anàlisi Policial (SIAP).

Entre els detinguts també es troba el representant del sindicat CSIF Jaime Garau -qui, igual que Estarellas, ja es trobava encausat-. Sobre aquest agent, un policia va manifestar que aquell li va advertir que «anés amb compte perquè li fotrien la vida» si seguia declarant «com ho feia» en el marc del cas.

Segons el magistrat, dos dels col·laboradors en les perquisicions van ser increpats i insultats per Garau amb expressions com «vosaltres, rojos, heu de marxar i sortir d'aquí». Els seus cotxes van aparèixer així mateix un dia amb dianes pintades de vermell en el parabrisa.

Sobre l'agent homosexual, un alt càrrec del Consell de Mallorca va manifestar recentment davant el jutge que dos policies locals de paisà es van personar el passat mes d'octubre en la institució per buscar-la i traslladar-li, en el bar de l'Administració insular, que «no pararien» fins que una companya -en referència a l'anterior agent- que els havia denunciat «perdés la seva plaça" i que «anaven a per ella».

«N
o aturarem fins a enterrar-la», van arribar a dir-li. La declarant va assenyalar que quan els va preguntar per què no acudien al Jutjat o a la Fiscalia, li van respondre que «ca no menja ca» i que «tot era un entramat» dirigit a «enfonsar»al PP, al regidor i diputat Álvaro Gijón i a l'expresident de la formació a la capital balear, José María Rodríguez.

La pròpia víctima va manifestar davant el jutge haver sofert vexacions homófobas per part de varis dels seus companys i un tracte discriminatori dins del cos tant en el dia a dia com a l'hora de promocionar-se.

En concret, el magistrat investiga la presumpta comissió de delictes contra la salut pública, tràfic d'influències, prevaricació, negociacions prohibides, ús d'informació privilegiada, coaccions, amenaces, extorsió i nous delictes de suborn presumptament perpetrats per nombrosos agents investigats.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 12 arriba a al·ludir en varis de les seves actuacions a les pràctiques «pseudomafiosas» dutes a terme per una «organització criminal», en referència a la impulsada pels agents encausats, els membres dels quals són «autèntics mestres de l'engany, la manipulació, la mentida, l'ocultació i l'alteració de proves».

És més, l'instructor es refereix als policies investigats com a persones «sense escrúpols» i «delinqüents indignes de l'uniforme que vesteixen i que tenen per bandera la coacció, l'amenaça, l'extorsió i la intimidació».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.