muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Els orígens del 'vuit' de la Seu

Foto: Miquel Morey

La Catedral de Mallorca es despertava ahir dimarts amb un efecte de llum que cada any suma admiradors nous. Quan faltaven pocs minuts per tocar les nou en punt, la rosassa major es projectava just davall de la rosassa situada a la façana principal, formant un perfecte ‘8’.

Daniel Ruiz Aguilera i Josep Lluís Pol Llompart, membres de la Societat Balear de Matemàtiques SMB-XEIX, han estudiat des del punt de vista arquitectònic i històric la possible intencionalitat d’aquest fet. Han volgut esbrinar els orígens de l’orientació de la catedral de Mallorca en relació amb els efectes de llum i color que els raigs de llum causen amb les projeccions de la rosassa.

L’estudi presentat nasqué arran d’una activitat que realitzà l’any 2007 la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX. En aquella idea, es proposava una mirada matemàtica a la Seu i es realitzà el 10 de novembre per poder veure l’efecte conegut com el de les dues rosasses.

Des del SBM-XEIX s’ha intentat estudiar el perquè de la diferència d'orientació entre el campanar i la Seu. A més, tots dos estan desquadrats uns 10 graus. Els estudis realitzats es demanen si els constructors de la catedral cercaven realment alguns dels efectes de llum que cada any són més populars.

La mesquita prèvia a la construcció de la Seu

Cal recordar que la construcció de la Seu es va iniciar l’any 1229, amb l’arribada a l’illa de Jaume I. El rei de la Corona d’Aragó va enderrocar l’antiga mesquita de Medina Mayurqa per construir-hi un gran temple dedicat a Santa Maria.

I en aquesta investigació, s’ha comprovat que, com en moltes altres esglésies o temples cristians construïts sobre mesquites, una de les coses importants a tenir en compte és la intenció dels edificis musulmans de tenir l’alquible (una paret) orientat a la Meca (des d’on surt el sol), exactament cap a la Ka’ba, seguint els preceptes de l’Alcorà.

Però la mesquita no va ser enderrocada immediatament, sinó que fou utilitzada per al culte cristià mentre avançaven les obres de la nova catedral. A més, els paraments del campanar indiquen la presència dels murs àrabs que podrien pertànyer a l’antic minaret, que quedaria orientat a la Meca, i això justificaria l’orientació del campanar cristià pel fet d’haver aprofitat i remodelat aquesta altra construcció. I una de les primeres capelles construïdes fou la de la Trinitat, de la qual es va canviar l’orientació respecte de la mesquita. Com a conseqüència, els investigadors creuen que els efectes de llum, “més que una casualitat, en són una conseqüència”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per AN IDIOT.com, fa mes de 6 anys

:P

Valoració:0menosmas
Per asdasdasdasd, fa mes de 7 anys

asdasdasdasdasdasdsdasdasdasd

Valoració:1menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 7 anys

Res de mahometà.
Els mahometans contruïren totes les mesquites sobre temples dels vençuts. Abans de la mesquita hi havia de haver un temple.
Això ès qüestió dels constructors de catedrals de la Europa del art gòtic. Fou el gremi "art got", "argot", l'art de la llum i del esperit.

Valoració:3menosmas
Per J.A., fa mes de 7 anys

També convé dir "rosassa" en lloc de "rosetó".

Valoració:8menosmas
Per nofret, fa mes de 7 anys

És la Seu (o Catedral) de Mallorca i no la Catedral de Palma. Anomenem les coses pel seu nom.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente