El Teatre Principal de Palma ha acollit aquest dimecres vespre la gala dels premis Ciutat de Palma 2015, durant la qual s’han entregat els nou guardons convocats. En total, la dotació de tots els premis ha ascendit a 80.000 euros
La gala ha estat presentada pels actors Maria Rosselló i Jimmo Crocetti i ha comptat amb les actuacions de la companyia sa Boira, que ha representat un fragment de 'El ball de les baldufes'; de la companyia Res de Res En Blanc, que ha mostrat una peça del seu espectacle 'Fuga', i de Glòria Julià, que ha musicat poemes seus i de Lucia Pietrelli.
En la seva intervenció, el batle de Palma, Jose Hila, ha assegurat que la gala dels Ciutat de Palma és «el gran dia per parlar de cultura, patrimoni i expressions artístiques». Unes paraules que els darrers anys «es tornaven a guardar en un calaix la resta de l’any per continuar parlant d’estabilitat pressupostària i competitivitat», segons Hila. «Avui estam aquí com a mostra de suport de l’Ajuntament de Palma a la cultura i als seus creadors, persones que amb la seva capacitat expressiva esdevenen elements essencials en el procés transformador cap a una societat més justa i solidària». Per al batle, «la cultura ens permet projectar-nos com a ciutat, rebre i exportar coneixement». «Perquè hem de ser conscients que la gran força cultural de la ciutat sorgeix de la seva gent»
Els guanyadors han estat els següents:
Joan Alcover de Poesia: Marcel Riera Bou per 'Occident'. La dotació és de 12.000 euros. El jurat defineix l’obra com «una meditació efervescent i compacta sobre l’experiència contemporània de l’occidentalitat» i ha valorat «la seva fermesa verbal, que contrasta amb la imatge de fragilitat del present que travessa el poemes, en el quals, malgrat tot, guaita la bellesa amagada del món».
Llorenç Villalonga de Novel·la: Miquel Àngel Vidal per 'La ciutat de les ànimes'. La dotació és de 26.000 euros. El jurat ha destacat la seva «ambició, la voluntat de novel·lar el bullici de la ciutat, l’ànima col·lectiva d’aquesta ciutat i també el diàleg amb alguns títols importants de la tradició occidental moderna».
Antoni Gelabert d’Arts Visuals: Carles Congost Feliu per 'The artist behind the aura'. La dotació és de 12.000 euros. El jurat ha destacat que l’obra «crea, a partir d’un alter ego, una narrativa autobiogràfica que explica els projectes del mateix artista no realitzats. Gaudint d’una consolidada trajectòria en l’àmbit del vídeo, aconsegueix donar visibilitat a uns projectes fallits que, pel fet de convertir-los en relat, esdevenen obra»
Premi de còmic: Eduardo Pelegrín Martínez de Pisón per 'Calpurnio'. El guardó està dotat amb 10.000 euros. El jurat ha destacat l’aposta per l'originalitat d'una obra gràficament atrevida, narrativament intel·ligent i que a través de l'humor dóna com a resultat una ficció enginyosa i desgavellada.
Curtmetratge d’Animació: Fernando Franco García i Begoña Arostegui Monterrubio per 'El lugar adecuado'. La dotació és de 5.000 euros. El jurat ha destacat el següent: «Irònic i singular. 'El Lugar Adecuado' versa, amb narrativa efectiva i bon sentit de la intriga i el ritme, sobre la inconveniència de deixar-se portar únicament per les circumstàncies».
Curtmetratge de ficció: José Manuel Roig Nebot per “Starman”. La dotació és de 5.000 euros. El jurat l’ha guardonat per diversos motius: «Unes actuacions impecables, un càsting excel·lent, uns personatges molt ben construïts, un bon ritme narratiu, un guió ben estructurat, una història que dóna que pensar i una molt bona direcció de fotografia».
Curtmetratge documental: Medardo Amor Martín per 'Gertrudis' (la mujer que no enterró sus talentos)”. La dotació és de 5.000 euros. El jurat ha destacat “l’habilitat del guionista per combinar les diferents declaracions i convertir-les en un discurs amb ritme, homogeni i alhora variat construït a partir d’opinions, dades biogràfiques o anècdotes. El personatge central de l’obra és tota una troballa, interessant tant per ella mateixa com per les seves paraules. Hi destaquem també la fotografia - capaç de captar mirades de complicitat i humanitat- i la música, discreta però present, que acompanya perfectament el discurs de l’obra sense distreure l'espectador.
Guillem Sagrera d’Arquitectura: Rafael Vidal Juste per la reforma del Club Tenis Palma (Carrer Joan Maria Thomas4, carrer Bisbe Moncades, carrer Can baro i carrer Bernareggi).
Beca Investigació: Ana Ferrero Horrach pel projecte 'Ramon Llull, icona cultural: planificació estratègica dels recursos patrimonials vinculats a Ramon Llull per al seu desenvolupament turístic cultural a Palma'. La dotació és de 5.000 euros per desenvolupar el projecte.
El problema no és que un valencià o un principatí -per tant, compatriotes nostres; i encara que no ho fosssin- guanyin un premi; sinó que el còmic, per exemple, no sigui en la llengua que s'ha de potenciar: el català.