algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Urdangarin culpa Diego Torres

El gendre del rei d’Espanya es desvincula dels comptes de l’Institut Nóos i de la xarxa d’empreses a Belize i al Regne Unit. Diu que just feia de relacions públiques i afirma que la iniciativa dels Illes Balears Fòrum va ser del Govern. El jutge investiga una nova trama de societats a l’estranger

28522
El gendre del rei lluïa ahir una imatge que no té res a veure amb la que passeja quan visita l'Illa cada estiu. El seu rostre demacrat i tens demostra la tensió que viu.

Iñaki Urdangarin va intentar desvincular-se ahir de totes les irregularitats que s'investiguen en la trama de l'Institut Nóos. I ho va fer, sobretot, descarregant en el seu exsoci, Diego Torres, la responsabilitat i la culpa de l'administració del dia a dia de la fundació que va aplegar 5,8 milions d'euros dels governs valencià i balear. El gendre del rei d'Espanya va declarar durant devers nou hores responent les preguntes del jutge José Castro. I no n'hi va haver prou: avui Castro continuarà interrogant-lo i fins que no acabi no començaran a preguntar els fiscals i els missers defensors.

Segons fonts que han tingut accés a la declaració, el duc de Palma va voler deixar clar que no té coneixements de contractació pública, que no gestionava els doblers de l'entitat i que, principalment, s'encarregava de fer-ne de portaveu, de relacions públiques. Segons indiquen, fins i tot va dir que no podia respondre preguntes sobre els comptes de les empreses i instà que es demanàs això a qui correspongués, o sigui, a Torres. Va fer servir el mateix argument per no respondre si cobraren pels congressos de València allò que realment costaren. Fins i tot va negar saber res de la trama de societats a Belize i al Regne Unit relacionades amb l'Institut Nóos i que Anticorrupció sospita que es va fer servir per evadir imposts.

És més, ahir mateix es va saber que hi ha una nova subpeça, fins ara secreta, en el cas Urdangarin. Es tracta d'una investigació sobre una altra xarxa amb tres societats estrangeres més. El jutge Castro i el fiscal Pedro Horrach eren despús-ahir mateix a Barcelona, possiblement per interrogar persones vinculades amb aquestes empreses.

Doncs bé, segons fonts judicials Urdangarin s'hauria desvinculat també d'aquesta segona trama. De fet, com a mínim en la que ja es coneixia, la que passa per Belize, ho pot fer amb relativa facilitat. Qui la va idear, l'expert en fiscalitat internacional i també imputat Salvador Trinxet, va declarar al jutge que no sabia que el gendre del rei d'Espanya hi tingués res a veure, que pensava que al darrere just hi havia Torres.

A més a més, el duc de Palma insisteix que es va desvincular de l'Institut Nóos el 2006 i que ho va fer a petició de la Casa Reial. Així mateix, va respondre les preguntes del jutge sobre la presència dels seus fills, com a accionistes, en una de les seves societats, Namasté. Urdangarin va defensar que era una qüestió simbòlica. També va exculpar de tot la seva dona, com han fet, de moment, tots els altres imputats.

Una marató

Durant la declaració mataroniana d'ahir -va començar a les nou del matí i es va acabar a les vuit- just es va començar a parlar dels Illes Balears Fòrum. El jutge Castro va seguir un ordre cronològic, començant per aclarir el paper d'Urdangarin en les societats de la trama, continuant pel patrocini de l'equip ciclista Illes Balears i, just després, atacant els Valencia Summit -congressos gairebé idèntics als que després es van dur a terme a l'Arxipèlag-.

Doncs bé, sempre segons fonts que han tingut accés a la declaració, Urdangarin va afirmar que havia proposat al llavors president Francisco Camps aquells congressos, que acabaren costant devers 3,5 milions d'euros a la Generalitat valenciana. Ho va fer en una reunió al mateix palau de la Generalitat on també hi havia la batlessa de València, Rita Barberá (PP). Just tres dies després de presentar-los la idea, li varen donar el vistiplau i es va signar el primer conveni. Això podria dur Camps a la mateixa situació de Matas: imputat.

El duc de Palma va afegir que l'exdirector general d'Esports Josep Lluís Ballester havia assistit als València Summit i que se li va queixar que les Illes Balears quedaven despenjades del turisme esportiu. El gendre del rei d'Espanya, doncs, traslladà a Ballester la iniciativa de fer els Illes Balears Forum. Això sí, Urdangarin va admetre que ja havia parlat amb Jaume Matas abans. De fet, hauria explicat que el 2003 parlà amb el president i amb Ballester sobre el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears -l'anterior equip Banesto- després de jugar amb ells a pàdel a Son Vent, dins del recinte de Marivent. Amb tot, manté que la idea no va ser seva, sinó d'un treballador seu -Pablo Molinero- i que el patrocini s'hauria tancat en una reunió formal al Consolat de Mar. Cal recordar que, segons Ballester, Urdangarin va dir que volia cobrar 300.000 euros d'aquell primer negoci amb el Govern. Ho hauria fet a través de contractes i factures per dur la comunicació i el marxandatge de l'equip.

De fet, sobre aquells mateixos contractes Urdangarin va assegurar que no reconeixia una firma, sota el seu nom, que constava en un pressupost d'Aizoon, empresa de la qual és propietari amb la infanta Cristina. La Fiscalia sosté que aquell projecte es va fer servir per manipular un concurs públic, que era fraudulent i pensat perquè guanyàs el contracte una altra empresa de la trama. Avui continua l'interrogatori, però cal recordar que Torres de moment no ha parlat i que pot demanar de fer-ho i contradir-lo.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Val la pena?, fa mes de 12 anys

Mala cara?
Que li ha començat un càncer? O el càncer és ell?

Total, per quatre dies que ha de viure!

Valoració:10menosmas
Per No és igual donar que rebre, fa mes de 12 anys

Normal que faci mala cara. No és igual passejar-se en un iot que no li ha costat un cèntim, que s´allotgi a un palau que el seu amo va regalar als mallorquins, no a la casa Reial, que de mallorquina, ja veis, no en té res. Vénen perquè poden fer-se, encara, més rics i deixar-nos les molèsties (bicis per la carretera perquè ells s´han de fer rics). Pensau que si poguéssin agafar més d´una altra comunitat vindrien? Ja, ja... no és igual que et vegis descobert per haver dirigit empreses corruptes!

Valoració:11menosmas
Per Carla, fa mes de 12 anys

Es nota que no tots som iguals com deia en Matas a l'entrevista Salvados, en la qual quedava clar que ell no tracta les persones de la mateixa manera. Un duc és un duc i més si li han regalat el ducat de Palma de Mallorca. Urtangarin assegurarà sempre que el lno sabia res, però el fiscal i els jutges seran els que demostraran que si que estava implicat i que no només era el comercial de les empreses, sinó el artífex dels entramats.
Per altra banda caldria que les institucions públiques vigilesin més amb qui fan contractes, a qui li donen doblers i perquè? Moltes associacions balears de malalts, d'esplai, de música. de teatre... super honrats s'han vist menyspreats i menystinguts pels governs enbenefici de projectes manipulats i sense control.
I per si fós poc el senyoret s'en duia mínim 300.000€ per tant poca feina, doblers que servirien per pagar moltes persones de l'atur, per exemple. Quina vergonya de país, quina vergonya per tot el món que ha deixat aquesta gent amb el consentiment de la Casa Real, malgrat diguin que ells no tenen res a veuré.

Valoració:18menosmas
Per Candela, fa mes de 12 anys

Com que si un està acostumat que els doblers li arribin als seus comptes sense treballar gaire, com és el cas de la família reial, la força del costum devia fer que quan veien que els euros se'ls mutiplicaven com els pans i els peixos ho devien trobar la mar de normal, així com ells es reproduïen i feien fills, els seus doblers tb creixien, i tot tan natural.
Esperem que jutges i fiscals no es deixin entabenar per aquesta púrria.

Valoració:27menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

Ah! Això ho explica tot! Ell i la seva dona no en saben res de tots els milions que apareixien als seus comptes... Si és que som uns malpensats. Tot és producte d'una conspiració judeomasònica republicana internacional.

Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente