algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Emergències activa l'alerta groga del Pla Meteobal per pluges a Mallorca

S'esperen precitipacions de fins a 20 mm per hora a partir del migdia d'avui fins a les 20:00 hores

La Direcció General d'Emergències del Govern balear ha activat el nivell 0 del Pla Especial de Fenòmens Meteorològics Adversos (Meteobal) per pluges a Mallorca, segons ha informat aquest dimarts el servei 112. Així, s'ha activat l'índex de gravetat 0 atenent les últimes informacions arribades des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a les Balears, segons les quals s'esperen acumulacions de pluja de fins a 20 mm per hora a partir del migdia d'avui fins a les 20:00 hores.

L'activació de l'IG-0 sol tenir una equivalència amb les alertes de color que estableix AEMET. En aquest cas, l'agència meteorològica ha activat una alerta groga per meteorologia adversa que afecta Mallorca. El 112 activa el nivell 0 del Pla Meteobal quan la informació rebuda dels centres meteorològics permet preveure la imminència d'un fenomen advers habitual, però potencialment perillós, i quan la probabilitat que aquest es produeixi és petita, d'entre un 20% i un 40%.

En aquests casos, seguint amb el protocol habitual, el Servei d'Emergències 112 dóna avís a tots els organismes implicats a condició que tinguin coneixement de la situació i prenguin les mesures que estimin convenients.


A la Península


L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) informa avui a la seva pàgina web que es troben en alerta groga per pluges i tempestes 35 ciutats i zones d'Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra, País Valencià, Extremadura, les Illes Balears, La Rioja, País Basc i Múrcia. A Andalusia, la província d'Almeria és en alerta groga per fenòmens costaners, mentre que ho estan per pluges (amb precipitació de fins a 15 litres per metres quadrat en una hora) i tempestes a Cadis (Grazalema), Còrdova, Granada (Conca del Genil), Jaén i Màlaga (Antequera i Ronda).

La mateixa alerta afecta també a Aragó, les cinc províncies de Castella-la Manxa i, a Castella i Lleó, el comtat de Treviño, a Burgos, i les ciutats de Burgos i Sòria. A Catalunya hi ha risc de precipitacions de pluges de fins i tot 20 litres per metre quadrat en una hora a Girona, Barcelona (litoral, prelitoral, prepirineu i depressió central), Lleida (El Pirineu i Vall d'Aran) i Tarragona (depressió central, cadena prelitoral i litorals nord i sud).

Al País Valencià se centraran en Castelló, Alacant (interior i litoral nord) i l'interior de València. Per pluges se situen en alerta groga Cantàbria, Mallorca, les tres províncies del País Basc i Múrcia (Altiplà, Nord-Oest, vall del Guadalentín, Lorca, Àguilas i Horta del Segura).

Precaucions

L'Aemet assenyala que el nivell de risc groc no comporta risc meteorològic per a la població en general, encara que sí per a alguna activitat concreta. La Direcció General de Protecció Civil aconsella als conductors disminuir la velocitat, extremar les precaucions i no detenir-se en zones on pugui discórrer gran quantitat d'aigua.

Si comença a ploure de manera torrencial, cal tenir en compte que existeix risc d'inundació, per la qual cosa no s'han de travessar ni a peu ni en vehicle els trams inundats. Davant del risc de tempestes, Protecció Civil recomana situar-se a prop dels edificis per protegir-se de la caiguda de llamps, i recorda als conductors que un vehicle tancat pot ser un bon refugi. Si la tempesta sorprèn en el camp, cal evitar córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels turons, o sota dels arbres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.