algo de nubes
  • Màx: 20.17°
  • Mín: 13.1°
20°

Oceana presentarà la seva proposta d'ampliació del Parc de Cabrera

Xavier Pastor, director de l'organització, ha informat que podria convertir-se en la segona reserva marina de la Mediterrània

L'organització de protecció marina Oceana presentarà en la pròxima reunió del seu patronat el 10 de juny la seva proposta d'ampliació del Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera, que dotaria les Balears del segon parc nacional marí més gran de la Mediterrània. Segons recorda avui l'associació en un comunicat, el parc compta en l'actualitat amb una superfície marina protegida de 8.703 hectàrees, que suposen un 7,5% de la superfície actualment protegida a les Balears.

Des de fa quatre anys, i a bord dels vaixells d'investigació Ranger i Marviva Med, Oceana ha dut a terme diversos estudis en l'entorn del parc amb l'objectiu de promoure l'ampliació d'aquesta zona protegida a zones veïnes a gran importància ecològica, per la presència de corall i boscos d'algues laminàries de profunditat i altres hàbitats de gran interès. "Es tracta d'un debat sobre l'ampliació dels límits del parc nacional, en el qual tots els sectors afectats participaran i opinaran obertament," declara en el comunicat el director executiu d'Oceana Europa, Xavier Pastor.

Segons Pastor, aquesta "és una oportunitat única per a la conservació del mitjà marí de les Illes Balears, que reportarà indiscutibles beneficis per a tots els seus habitants," per ha dit que espera el suport del patronat. Oceana recorda que ja va rebre el suport del president del Govern balear, Francesc Antich, en una reunió mantinguda el 25 de març de 2009 i de nou el 23 de febrer d'aquest any.

La protecció d'aquests ecosistemes, afirma l'organització, significa la conservació i recuperació d'un bon estat ambiental del mitjà marí balear, amb beneficis tant ecològics com econòmics per a aquestes illes. Es pretén a més la inclusió, per primera vegada a la xarxa d'àrees protegides de les Balears, d'ecosistemes de profunditat, ja que fins avui totes les seves àrees marines protegides, sense excepció, són exclusivament costaneres.

A aquest esforç de conservació se sumen altres iniciatives que s'estan duent a terme per a la creació de noves àrees marines, tant a l'arxipèlag com en altres parts d'Espanya. Aquests esforços són necessaris, indica la nota, per assolir un bon estat mediambiental per al mitjà marí comunitari, com exigeixen les directives europees, a més de la protecció d'un mínim d'un 10% dels ecosistemes marins, com assenyala el Conveni per a la Diversitat Biològica de l'ONU.

Segons Oceana, l'ampliació de Cabrera suposaria un "petit gran avenç" cap al compliment d'aquests objectius i dotaria les Balears del segon parc nacional marí més gran de la Mediterrània, la qual cosa augmentaria la qualitat ambiental de l'arxipèlag. "La biodiversitat dels fons marins de l'arxipèlag ha fet possible que durant segles es mantingui una rica activitat pesquera. Avui dia, aquesta riquesa es troba minvada. En aquest sentit, resulta indiscutible que les àrees marines protegides són una mesura adequada", afirma Xavier Pastor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.