algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Les Balears han crescut amb 304.311 habitants en 15 anys per la immigració

Del total de 344.805 nous residents, un 88,26% prové de fora de l'Estat, segons un informe del catedràtic Pere Salvà

Entre el 1996 i el 2010, la població de l'Arxipèlag ha crescut un 31,2%. Ha augmentat amb 344.805 persones i ha arribat a 1.105.184 ciutadans empadronats. Doncs bé, el 88,26% d'aquest increment "es deu a l'aportació de la immigració", segons el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de les Illes Balears, Pere A. Salvà.
A l'estudi Mobilitat humana i sostre de població: Fins on pot créixer la nostra població?, l'estudiós explica que durant aquest període el creixement vegetatiu, el saldo entre les defuncions i els naixements, tan sols ha estat de l'11,74%: 40.494 persones. La resta de l'augment del nombre de residents, 304.311, ha estat a conseqüència de la immigració. Això ha canviat la població de les Balears. D'entrada, s'ha passat d'un constant domini de les dones a un petit predomini dels homes: ara són un 50,24%.

Salvà, però, avisa que els fluxos immigratoris, ara atenuats per causa de la crisi, continuaran i, fins i tot, reviscolaran, sobretot els procedents de fora de l'Estat. De fet, les Illes són la comunitat amb més estrangers respecte de la població total. A l'Arxipèlag, suposen més d'un 21% dels habitants. De totes maneres, el catedràtic hi explica que en la dècada dels noranta s'observà un canvi progressiu del model migratori. Si d'entrada arribaven estrangers d'edat avançada que cercaven espais de descans, ara el nouvingut de fora de l'Estat ve, sobretot, a treballar, ja sigui mà d'obra qualificada com no qualificada.

Salvà també preveu una nova redistribució territorial de la població i que continuarà l'augment de persones grans lligat a l'increment de l'esperança de vida. A més, recorda que per a les dones és fins a 5 anys més alta que per als homes i que això implica una "progressiva feminització de la vellesa". Segons l'expert, l'arribada d'immigrants ajuda a elevar l'índex de naixements, que en cas contrari seria molt més baix, i rejoveneix la població. Amb tot, l'augment de gent gran serà de cada vegada més palès i fa pensar que la cura d'aquests ciutadans i els serveis especialitzats per a les persones d'edat podeh ser una de les principals noves fonts de llocs de feina.

També esmenta, com a possibles nínxols d'ocupació, els processos d'innovació tecnològica i les noves necessitats de les parelles per conciliar la vida laboral i la familiar. De fet, aquestes futures àrees de treball seran molt necessàries, perquè Salvà calcula que el 2011 la població de les Balears arribarà a 1.120.187 habitants i el 2016, a 1.179.640. D'aquests, 785.658 residents enguany i 816.834 el 2016 tindran entre 16 i 64 anys. Per tant, segons els seus càlculs, caldran "unes 700.000 places de treball". El geògraf pensa que "els escenaris de l'activitat econòmica actual possiblement seran insuficients" per afrontar aquesta situació, sobretot perquè creu que no hi haurà un increment important de llocs de feina lligats al turisme ni es recuperaran els que s'han perdut en la construcció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 12 anys

A Oli.
Aprèn els dos principis de la termodinàmica i tal vegada podràs comprendre que estàs equivocat.

Valoració:0menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

Deixant de banda el fet que és cert que s'ha gestionat molt malament la immigració i que Espanya l'ha emprada per a minoritzar encara més el català, em sembla vergonyós que qualcú gosi afirmar que el 90% dels immigrants són delinqüents.
Posats a parlar d'amenaces per a la nostra cultura, no veig que l'actitud dels immigrants espanyols sigui més oberta i tolerant que la dels estrangers, ben al contrari (i en aquest fòrum n'hi ha un parell d'exemples ben escandalosos)

Valoració:-1menosmas
Per oli, fa mes de 12 anys

http://www.youtube.com/watch?v=_TR8dMPBl98

Valoració:0menosmas
Per oli, fa mes de 12 anys

Per aquells que xerren des de l'ignorància: http://www.youtube.com/watch?v=VlelJa79Juo

Valoració:1menosmas
Per Territori amortitzat 114, fa mes de 12 anys

Pensem en un detall: la nostra economia no és productiva, sinó especulativa i de serveis. Quan s'acabi el turisme què serà de nosaltres?

Valoració:7menosmas
Per Més formigó, més immigració, fa mes de 12 anys

Tot això gràcies a les obres del PP, UM i Pacte. I encara segueixen posant ciment i asfalt per tot arreu.

Valoració:3menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 12 anys

L'any 2010 a Balears li pertocaria tenir una població de uns 650.000 habitants i decreixent fins obtenir uns 300.000 habitants el segle XXII.
Segons els diagrames Balears aconseguí la màxima els 1990, i des de aquest punt està decreixent de població.
El que tengui Balears actualment 600.000 o 700.000, habitants de més, només serà una anècdota per la gent futura que quedi o sobrevisqui a l'esclafit.
Lo que no saben aquests 600.000 habitants de excés ès que estan perjudicant an els seus països de origen tudant deu vegades més energia per residir a Balears (o a qualsevol lloc del primer món), que no an els seus països.
No comprenen els efectes de la "globalització", li diuen "globalització" però jo li diria desnivellació.
Allà, an els seus països podrien viure 6 milions amb lo que tuden els 600.000 habitants de excés que resideixen a Balears.

Valoració:2menosmas
Per Simó lo Tòrt, fa mes de 12 anys

..."Vergonyosa la política migratòria dels Governs del PP i del PSOE"...
Efectivament Foner, vergonyosa, pero els governs espanyols i els seus "secuaces" han aconseguit lo que se proponien: que els països catalans de cada dia siguin menys catalans.

Valoració:7menosmas
Per Vudyalien, fa mes de 12 anys

Anam directes al fracas total, talment les Canaries, això es un vertader escandol.I els anys 60 ens queixavem dels murcians...

Valoració:8menosmas
Per joan de sa montanya, fa mes de 12 anys

Recordau lo que proposava el PSOE: "PAPELES PARA TODOS". Au idò, qui arregla aquest caos?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente