Després d'haver eliminat els noms de carrer amb reminiscències franquistes, la propera passa que vol fer l'Ajuntament de Palma és "estudiar, dins el marc de la revisió del Pla General, el futur dels espais que té el Ministeri de Defensa a Palma". Això significa donar un ús públic i general al club militar del Fortí que, per alguns, respon a un model anacrònic de l'antic règim.
Cort aprofitarà aquest 2011 per estudiar el futur d'aquest immoble i, també, el del club militar de la Torre d'en Pau. El del Fortí es troba devora l'estadi Lluís Sitjar. Els seus membres són militars, familiars i també civils, tot i que en l'actualitat ja no n'hi accepten, d'aquests darrers. La decisió de Cort és propiciada per les reivindicacions històriques dels veïns d'aquest barri, que volen que el recinte pertanyent a Defensa s'integri, com un equipament més, al parc de la Riera. La idea dels residents és que tots els ciutadans, i no just la classe militar, puguin gaudir de les seves instal·lacions esportives i recreatives.
La demanda torna a sortir ara, coincidint amb el debat sobre el futur del vell Lluís Sitjar. El president de l'Associació de veïns d'aquesta zona, Salvador Maymó, assenyala que "la seu del club està ubicada a la barriada del Fortí, però en té altres de molt importants que l'envolten o hi són molt pròximes: Bons Aires, el centre de Palma, el Camp d'en Serralta i Son Dameto. De fet, en aquestes àrees hi habiten més de 80.000 ciutadans, o sigui un 20% de la població de Ciutat. Cap d'aquests barris no gaudeix de cap equipament esportiu ni social".
A final de desembre, tots els partits, a petició d'una proposició d'UM, acordaren per unanimitat estudiar el futur dels espais que el Ministeri de Defensa encara conserva a la capital illenca. Maymó indica que "trobam que aquest model social està superat avui dia, de manera que els membres de les forces armades són professionals que no han de gaudir de més privilegis que la resta de ciutadans. És el moment d'impulsar un conveni de l'Ajuntament amb el Ministeri. Hi ha molts de residents que ens demanen de quina manera se'n poden fer socis, a fi de gaudir d'aquestes instal·lacions. Però, com com ja se sap, per accedir-hi un ha de ser militar o parent, amic o, com es diu en bon mallorquí, tenir un bon padrí", remarcà el president del veïns.
La proposta
Les formacions polítiques de Cort estan d'acord en la necessitat d'obrir aquest espai a la ciutadania. La regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, assenyala que aquesta proposta "és molt positiva i caldrà definir-la en el marc de la revisió del PGOU. El parc de la Riera ha de tenir continuïtat". Pel portaveu del Bloc, Eberhard Grosske, un equipament d'aquestes característiques "no pot ser privatiu". El regidor del PP Àlvaro Gijón donà ahir suport a la iniciativa, però recriminà al govern municipal que el Fortí no hagi estat una prioritat d'aquest mandat, a diferència de Son Busquets i de son Simonet.
Els centres recreatius militars responen a un model propi del franquisme que dotava l'estament de diversos serveis, com ara habitatge, economats... De mica en mica, aquests recintes s'han anat desmantellant. Tanmateix, encara queden zones estratègiques, com és la del Fortí, que precisament està situat en una àrea cèntrica de Palma. La idea d'integrar aquest immoble en un parc ampli sorgeix quan tot just manquen quatre mesos per a les eleccions. En aquests moments, sembla que els partits no volen perdre vots a costa de frustrar les il·lusions dels veïns.
diari balears censura comentaris jejejeje.. torna'm a la dictadura... collonut!!!! serà que els comentaris no els hi agraden...