algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

L'ORA no pujarà el 2009, però els guals i la grua es desborden

L'Ajuntament de Palma aprova un increment mitjà de les taxes municipals del 5,5 % i congela els imposts sobre la construcció per reactivar el sector

 L’Ajuntament de Palma preveu un increment mitjà del 5,5 per cent dels imposts, taxes i preus dels serveis municipals per a 2009. Així ho aprovà ahir la junta de govern del Consistori, que donà el vistiplau a les ordenances fiscals que s’aplicaran l’any que ve. Entre els principals increments destaquen l’augment d’un 30% de la taxa pel servei de la grua municipal, l’augment d’un 26% dels guals d’aparcament i l’augment d’un 9,8% de la taxa pel tractament de residus sòlids urbans. D’altra banda, els preus de l’ORA es mantindran com enguany i, fins i tot, es reduirà el distintiu de residents de 27 a 24 euros.

Malgrat els increments, Cort aplicarà també mesures destinades a combatre la crisi, segons assegurà ahir en roda de premsa el tinent de batle d’Hisenda, Funció Pública i Innovació, Andreu Alcover. En aquest sentit, Alcover destacà la reducció en un 50% de la taxa del Tractament de Residus Sòlids Urbans (Tirsu) per als pensionistes i persones que tinguin uns ingressos inferiors als 750 euros. També obtindran aquesta bonificació les famílies nombroses i les persones amb discapacitat igual o superior al 33% que tinguin uns ingressos inferiors a 900 euros.

Alcover creu que al voltant de 8.000 famílies es podrien veure beneficiades per aquesta mesura. En la mateixa línia s’emmarca també la congelació dels preus del Patronat d’escoles infantils i dels tallers i activitats que s’ofereixen en els centres culturals municipals.

Reactivar l’economia

Cort ha previst també diverses modificacions en els imposts i taxes amb l’objectiu de reactivar l’economia de la ciutat. Així, es reduirà en un 4% la tarifa de l’impost sobre vehicles per als industrials menors. Amb aquesta mesura es pretén afavorir els autònoms i petites i mitjanes empreses de Palma.

En la mateixa línia s’emmarca la congelació dels principals imposts que afecten la construcció, amb l’objectiu d’ajudar les empreses d’aquest sector en crisi. No obstant això, altres taxes com la d’ocupació de la via pública per enderrocs i materias de construcció augmentarà un 5,5%. Cort ha previst també la congelació de l’impost sobre l’increment de valor de terrenys, la plusvàlua.

L’aeroport pagarà més

Una altra novetat és la creació d’una categoria especial per a l’aeroport en el marc de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE). Seguint l’estela de Barcelona i Madrid, Palma cobrarà a partir de 2009 un taxa del 3,6% als comerços ubicats en el recinte de Son Sant Joan. L’Ajuntament preveu recaptar devers 400.000 euros per aquest concepte. L’IAE, que es calcula en funció del tipus de carrer, gravarà en un 5,5% més els comerços de la segona i tercera categoria, és a dir, aquells instal·lats en carrers com Jaume III, Avingudes i Arxiduc Lluís Salvador. Així mateix, les empreses instal·lades en les categories, quarta, cinquena, sisena i setena, en la qual s’inclouen els polígons industrials, veuran com es redueix en un 4% el rebut de l’IAE.

Alcover recordà les facilitats donades per part del Consistori per tal de facilitar a la ciutadania l’abonament dels impostos. Així, es referí a la possibilitat de fraccionar el pagament del rebut del fems en dos terminis sense recàrrec, alhora que destacà també el servei de pagament a la carta en el cas de l’Impost de Béns Immobles (IBI), pel qual es permet fraccionar el pagament en 12 terminis mensuals i que a la vegada permet al ciutadà beneficiar-se d’un descompte del 5 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.