cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
17°

Roberto González: «La revolució cubana pot continuar sense Castro»

Inaugurada la III Universitat d'Estiu de Cooperació Internacional

641
Roberto González i Olga Cabrera, dos dels ponents. | Teresa Ayuga

«Fidel Castro és un gran líder revolucionari amb molt de carisma. Tot i així, la revolució cubana podria continuar sense ell, ja que té una gran consistència interna». Amb aquestes paraules va definir ahir Roberto González, de l'Institut de Relacions Internacionals de l'Havana, la situació actual a Cuba.

González va ser un dels participants a la jornada que obria la III Universitat d'Estiu de Cooperació Internacional, que enguany se centra en el tema «Cuba: 1898-1998. Cent anys després», exposat en la conferència inaugural que va oferir el rector de l'Institut de Relacions Internacionals de l'Havana i exambaixador de Cuba a Espanya, Óscar García.

La primera jornada d'aquesta universitat d'estiu va estar dedicada a fer un repàs històric sobre els esdeveniments més importants que han copsat la història de Cuba els darrers cent anys. El coordinador dels cursos, Gonçal López, explicà que «d'aquesta manera es dóna a conéixer l'àmbit dels fets per després poder desenvolupar les diferents perspectives».

Tres grans conferències serviren aquest objectiu. El doctor Jordi Maluquer, de la Universitat Autónoma de Barcelona, s'encarregà d'iniciar el recorregut històric amb la ponència Cuba després de la independència.

La doctora Olga Cabrera, de la universitat brasilera de Goiàs, posà l'accent sobre el període posterior, la República de Cuba. «Durant els seixanta anys de república, després que Cuba assolís la independència d'Espanya, es va formar una cultura política condicionada per tota una sèrie de peculiaritats, entre les quals la debilitat del procés de creació d'una mentalitat obrera», afirmà Cabrera.

El període revolucionari va ser la matèria abordada per Roberto González, que el va qualificar com «el fruit d'una història republicana plena de frustració que explica la radicalització». González vaticinà «un període encara molt difícil» després de la dècada dels noranta, marcada per l'hostilitat constant dels Estats Units, «la prepotència d'una potència hegemònica que mai no ha pogut acceptar la independència de Cuba».

La doctora en Història Gloria León va ser l'encarregada d'aprofundir en aquest tema amb la ponència «Cuba i els Estats Units. Cent anys de dependències», que posà fi a la jornada inaugural.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.