El Govern inclou la carn-i-xulla i la sobrassada de Menorca al Catàleg d'Aliments Tradicionals de les Illes Balears

TW
0

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà de la Comissió d'Aliments Tradicionals de les Illes Balears, ha aprovat la inclusió de la carn-i-xulla i la sobrassada de Menorca al Catàleg d’Aliments Tradicionals amb l'objectiu de preservar-los i revalorar-los. El Consell de Menorca va iniciar el procés perquè els seus embotits més emblemàtics fossin incorporats al llistat i, després d'analitzar la documentació aportada, la Comissió li ha donat llum verda. Avui, el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha signat a Menorca la resolució d'inscripció dels aliments. Així, amb aquestes dues noves incorporacions ja són 31 els aliments que formen part del Catàleg.

Durant la presentació, que s'ha fet a la seu del Consell Insular de Menorca, el conseller Simonet ha assegurat que «la carn-i-xulla i la sobrassada de Menorca són una mostra més dels productes de qualitat que surten del nostre sector primari. Amb aquesta inclusió volem contribuir a la seva preservació i promoció.» A més, ha destacat que «aquests aliments formen part del patrimoni cultural i gastronòmic de l'illa de Menorca.»

Per part seva, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha explicat que perquè els aliments puguin formar part del Catàleg, han de ser produïts o elaborats d'una manera tradicional i diferenciada, o elaborats amb matèries primeres o ingredients propis de la zona i que li aporten característiques diferencials. A més, s'ha de poder acreditar una producció o elaboració i comercialització d'un mínim de trenta anys.

En aquest sentit, Llabrés ha manifestat que «es tracta d'un reconeixement necessari de dos productes emblemàtics de la indústria alimentària de Menorca. Suposa una primera passa perquè aquests dos productes puguin ser reconeguts amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), si així ho demana el sector».

D'altra banda, la consellera insular d'Economia i Serveis Generals de Menorca, Maria Antònia Taltavull, ha assenyalat que «volem fomentar tant l'elaboració com el consum dels productes alimentaris produïts a Menorca. L'objectiu és dinamitzar l'economia insular i donar visibilitat i suport als professionals del sector agroalimentari. Amb aquesta finalitat, s'estan promovent accions que ressalten la identitat pròpia dels aliments menorquins i els fan més accessibles per al públic local. A més, es treballa perquè aquesta difusió transcendeixi també l'àmbit insular».

Carn-i-xulla de Menorca

És un embotit cru curat, elaborat amb carn i greix de porc. La seva rellevància històrica ja apareix en el llibre Cocina señorial de Menorca, el recetario de los Salort de Ciutadella (1860-1917) (Bep Al·lès, 2015). L'autor suggereix, a més, que podria ser l'embotit més antic de l'illa, amb orígens que es remunten a l'època romana. Pel que fa a la reputació, es basa en l'arrelament històric i tradicional, que és conseqüència de la seva qualitat reconeguda. Els elaboradors estimen una producció anual de 55 tones i una facturació, també anual, de 945.000 euros.

Sobrassada de Menorca

Des del segle XVIII es documenten nombroses referències sobre la seva producció i consum. Aquestes evidències confirmen el seu arrelament a la cultura culinària de l'illa, on ha transcendit la seva funció original de conservació de carn per esdevenir un aliment essencial. La seva reputació es fonamenta en l'arrelament tradicional i el vincle cultural. Se n'estima una producció anual de 177 tones, amb una facturació de prop de 2,5 milions d'euros.