Aquest divendres, l'Obra Cultural Balear (OCB) ha presentat una proposta per a la sostenibilitat lingüística i cultural. En el marc del grup de treball de patrimoni cultural de la Mesa per la Sostenibilitat, l’OCB planteja 50 propostes d’actuació immediata que persegueixen l’objectiu de neutralitzar, o com a mínim pal·liar, les conseqüències negatives que aquest model econòmic basat en el turisme de masses implica per a la llengua i cultura pròpies.
Es tracta de mesures principalment vinculades a impulsar la presència del català a l’activitat turística i de serveis i a assegurar la formació i la integració dels nouvinguts a la llengua i cultura del país.
De fet, com a punt de partida fins i tot diria que és un document molt contingut, amb més vocació de consens que d'efectivitat, molt conscient de les majories polítiques que, tal com estan les coses, l'haurien d'implementar i vetllar pel seu compliment.
Per la part que em toca, com a convençut que cal decréixer i que el decreixement ha de suposar un augment de la proporció i importància del turisme nacional (propi, clar, de la nostra comunitat lingüística), la implementació d'aquestes mesures òbviament reforçaria la meva tesi i iniciativa, així com la meva iniciativa pretén reforçar l'adopció, ús i visibilitat del català al sector serveis i als carrers.
És hora de remar tots plegats per un canvi de paradigma que faci viable realment la nostra llengua i comenci a revertir el procés minoritzador que fa temps que només fa que accelerar pertot amb governs de tots els colors.