«La gestió del desastre de València s’ha vist fortament agreujada per uns polítics que no varen dubtar en posar els interessos de les empreses i els sectors econòmics per davant de la vida de les persones i l’interès públic. A les nostres Illes, els interessos immobiliaris, turístics i especulatius no poden passar per davant de la seguretat de les persones», assenyala el GOB.
Per tot això, demanen quatre mesures urgents per a «aturar els plans macabres» del Govern:
1. Eliminar amb efectes retroactius la possibilitat de legalització de construccions i usos en sòl rústic – especialment aquelles situades en zones inundables o àrees de risc d’inundacions, incendis o esllavissades. Consolidar la urbanització del sòl rústic, l’artificialització d’aquest, la interrupció dels canals naturals d’evacuació i omplir-lo d’usos residencials i turístics, contribueix a agreujar la situació perquè impedeix que el sòl fèrtil faci la seva funció de retenció de l’aigua. Tot això ajudaria a mitigar els danys provocats per inundacions.
2. Aturar la possibilitat del decret-llei per construir en zones de risc. Si el Parlament convalida el decret llei el proper dia 12, caldrà depurar i exigir responsabilitats a qui, des de l’àmbit privat promou i executa, i des de l’àmbit públic facilita i aprova, noves construccions en zones inundables, i altres zones de risc (incendis, erosió, esllavissades).
3. Aplicar les mesures de les Assemblea Ciutadana pel Clima com es varen comprometre políticament. assembleapelclima.uib.cat/propostes-2/
4. Recuperar la integritat de la Llei de Benestar per a les Generacions Presents i Futures que també han mutilat amb el decret-llei de suposada simplificació administrativa tot i el suport popular que va rebre amb més de 12.000 signatures recollides. Recuperar-la i complir el que aquesta determina pel que fa a l’avaluació dels impactes de les polítiques actuals sobre el benestar de les filles i fills d’aquesta terra i evitar aquestes polítiques curtterministes.
Els ecologistes consideren que cal «un gir urgent i imprenscindible de les polítiques de planificació i gestió territorials». «La DANA mortal de Valencia ha superat amb escreix l’huracà Milton d’EEUU. El món sencer ha vist imatges de la tempesta i la seva devastació i des d’aquí, miràvem temerosos com viatjava cap a Mallorca després de destruir-ho tot al seu pas per nombroses localitats del País Valencià», han apuntat.
El GOB assenyala que el canvi climàtic és la «nova normalitat»: «les Illes també tenen huracans i DANAs i a més estam entre els primers de la coa per seguir rebent-ne més i molt més forts. Formam part del Mediterrani calent, vulnerable, canviant i abatut, que espera encara pitjors episodis molt aviat. La freqüència i intensitat de les catàstrofes naturals mediterrànies està augmentant. L’emergència climàtica és real i nosaltres estam en l’epicentre europeu. Necessitam governs que ens protegeixin amb polítiques actives de mitigació, prevenció i adaptació a la nova normalitat climàtica».
Per tot això, el GOB impulsa una recollida d’adhesions d’entitats i persones per a exigir que, de manera urgent, el Govern de Prohens assumeixi, per a començar, aquestes quatre mesures urgents. I perquè a partir d’aquí, «comenci a treballar de valent en polítiques de vertadera emergència climàtica».
Formulari d’adhesions: https://forms.gle/KMZmRQ8LLQY1Mo3q9
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Com n'Ayuso amb la Pandèmia i ara en Mazón amb la catàstrofe per la inundació de València, anunciada i previsible, els responsables del Govern Balear pels seus morts també seran recordats .
Perdonau, però el formulari d'adhesions no et deixa entrar.