cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 24°
31°

Les Balears, entre els territoris de l'Estat que manco doblers reben amb el sistema de finançament espanyol

Les Illes Balears figuren en la posició número 13 a la llista de les comunitats autònomes que més doblers va rebre el 2023 del sistema de finançament amb 2.466 milions d'euros, segons dades del Ministeri d'Hisenda.

Catalunya va ser el territori de l'Estat que va rebre més doblers dels 123.000 milions d'euros que el Govern espanyol va repartir en els lliuraments a compte del sistema de finançament autonòmic. En concret, va percebre un total de 23.255 milions, fet que suposa el 18,8% del total.

Així es desprèn de les darreres dades ofertes pel Ministeri d'Hisenda sobre els lliuraments a comptes que corresponen a l'any 2023, en ple debat per la intenció del Govern espanyol d'oferir un tracte especial a Catalunya en matèria de finançament

El sistema de finançament autonòmic opera mitjançant uns lliuraments a compte dels recursos tributaris que s'estima s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que els correspon de l'IVA i els impostos especials i que l'Estat espanyol avança.

I és que el debat sobre la reforma del model de finançament autonòmic ha tornat a sortir a la llum després que el Govern espanyol hagi obert la porta a dotar d'un finançament singular Catalunya.

L'independentisme reclama que Catalunya recapti el cent per cent dels impostos, mentre que el Govern espanyol cerca una fórmula per a poder continuar recaptant.

Les Balears i el País Valencià varen tornar a ser les comunitats que manco varen rebre del sistema de finançament autonòmic durant el 2021. En canvi, Cantàbria i La Rioja varen ser les que varen obtenir més recursos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mascaró de Son Llodrà, fa 24 dies
No vos deixeu aixecar la camisa, s'ha demostrat amb dades que el territori que rep, i ha rebut durant dècades, un finançament "singular" i únic, ha estat la Província Autònoma de Madrid.
Envoltada, i centrifugadora, de l'Espanya "vaciada" i a la perifèria les nacions d'arrel no castellanospanyola.

Un "finançament", "extra" i el més robust, que cap xovinista espanyol qüestiona mai malgrat que, com es demostrable amb dades fefaents, la província autònoma de Madrid es "beneficia" amb molt d'avantatge (molt més del que és diu) de l'anomenat l'efecte capital de l'estat espanyol, altrament dit capitalitat.

Així en els "comptes anuals de la província autònoma de Madrid," sempre "s'obliden" de computar-hi les inversions i partides de diners destinats a institucions i organismes estatals les quals per centralisme compulsiu tenen la seu a Madrid, més del 25% dels pressupostos generals de l'estat espanyol amb l'excusa que son despeses que es "distribueixen" teòricament entre tota la població de l'estat espanyol, exèrcit espanyol, casa reial, ministeris, seus judicials, organismes estatals reguladors d'activitats econòmiques, grans museus i sues culturals... però, heus aquí son situats físicament, fiscalment i s'executen any rere any, a la província autònoma de Madrid, de forma que el manteniment i el gruix de pressupostos ( contractes i subcontractes amb proveïdors, sous d'empleats i de funcionaris, licitacions d'obres i serveis, manteniments d'infraestructures "estatals", que curiosament sempre es compleixen el 100% i més !, sous etc etc) es desenvolupen, computen i beneficien econòmicament directament la província autònoma de Madrid.
A tot això cal afegir-hi les gran empreses, les que sempre volen estar al costat del poder i arribar a tocar-lo, idò s'instal·len a Madrid i tenen llurs activitats i despeses en aquesta província, on hi ha centralitzats tots el organismes reguladors de les activitats econòmiques.

Amb aquest panorama tant favorable i la injecció constant de recursos públics, com a finançament "paral·lel i singular" (cap altre territori autònom en disposa), és a dir, nombrosos recursos afegits al seu finançament "autonòmic" "base", que sempre intenten amagar sense comptar-los, és clar que els governs de la província autònoma de Madrid, poden establir impostos "simbòlics" i taxes banals, més baixos -o anul·lar-los de tot- en relació a la resta de l'estat, sense que els hi minvin els recursos econòmics disponibles ni perdre competitivitat econòmica.

Via fora als adormits !

Despertam-nos !

Valoració:2menosmas
Per Carreroblancovoladorrrr, fa 25 dies
Anava a escriure allò d'"Espanya ens roba!", però ho canviaré per un "som tan i tan bambos, que ens deixam robar per Espanya i, a sobre, els riem les gràcietes".
Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa 25 dies
Completament d'acord amb J.Miró. Si les xifres no són per càpita no són significatives
Valoració:1menosmas
Per Jaume, fa 25 dies
Jo no era independista. Però començ a pensar que és la única solució als nostres múltiples mals colonials. Malta és un país independent, per posar un exemple d'illes mediterrànies amb circumstàncies comparables, i els hi va força millor que a noltros en gairebé tot. Vull dir no només quant a recursos econòmics disponibles, sinó també, i sobretot, quant a benestar i qualitat de vida.
Valoració:11menosmas
Per Bon finançament?, fa 25 dies
Res de bon finançament, això fins ja ho demanen els del PP i PSOE. Independència. Però de tots aquests que estan amb la pancarta no en veig cap que sigui independentista. Tot just n'hi ha d'aquests que diuen que són sobiranistes que en realitat no vol dir res.
Valoració:10menosmas
Per poligonera, fa 25 dies
Sánchez dimision!
Valoració:-7menosmas
Per Joan Miró Font, fa 26 dies
Es càlcul s’ha de fer “per càpita”, és a dir, en proporció a sa població
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente