cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Miquel Fiol Martí torna simbòlicament a casa

230617

Miquel Fiol Martí tenia 31 anys quan va ser capturat el 12 d'agost del 1936 a sa casa, al carrer del Camp Roig d'Alaró. Les restes de Miquel Fiol Martí mai no han estat trobades, però aquest diumenge, els seus néts, Miquel i Teòfil, han col·locat davant del portal de la casa familiar una Pedra de la Memòria amb el nom i les dates clau a la breu vida del seu padrí.

«És la trista història d'una família d'Alaró destruïda per la repressió franquista fins al punt que els seus descendents hem trigat cinquanta anys a saber que teníem família a Alaró i a conèixer-nos mútuament», han explicat.

Miquel Fiol Martí (1905-1936) Després del 19 de juliol de 1936 i per temor a repressàlies, decidí amagar-se dins ca seva, a un amagatall al damunt de la cuina. Hi romangué prop d’un mes amagat, fins el 12 d’agost en que fou detengut i assassinat als afores de Palma, juntament amb Antoni Garau Xamena i Cristòfol Guardiola Bennassar. Casualment, Cristòfol Guardiola estava amagat al mateix carrer.

Estava casat amb Antònia Bibiloni Pizà i tenia dos fills petits: Francesc i Rafel. Era d’ideologia comunista i membre de la petita agrupació local. Fins el juliol de 1936 participà activament de les activitats de la Casa del Poble i la seva ideologia era ben coneguda entres els seus veïnats. També el seu anticlericalisme; En ocasió del bateig d’un dels seus fills, decidí, per principis, no entrar dins l’església. Es veu que allò el marcà a ulls dels grups ultracatòlics. El 19 de juliol, decidí amagar-se dins casa seva, dins un petit fals sostre que havia construït ell mateix al damunt de la cuina. Però de res li serví. Fou denunciat i capturat.

Després de l’assassinat del seu espòs, Antonia Bibiloni Pizà i els seus fills, Francesc i Rafel Fiol Bibiloni, deixaren el poble per anar a viure a Palma, trencant tot contacte amb el seus amics i familiars. Tant és així que la família alaronera pensava que tots els seus parents de Palma eren morts. Una casualitat feu que es retrobessin fa un parell d’anys.

Miquel Fiol Martí no fou oficialment declarat com mort fins 15 anys després.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.