algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

Exigeixen al cònsol de l'Equador a les Balears que rectifiqui les declaracions contra el català

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) exigeix al cònsol de l'Equador a les Balears, Julio César Lalama, que rectifiqui les declaracions publicades a la premsa el passat 16 d'abril (Diario de Mallorca), a les quals afirmava que «que el catalán puntúe, desperdicia el talento de muchos ecuatorianos».

«Transmetre als equatorians, i de rebot a tots els hispanoparlants que resideixen a les Balears, la idea que la nostra llengua és una molèstia i mereix ser ignorada, és un insult i un menyspreu als mallorquins, menorquins i pitiüsos», assenyala l'Assemblea.

L'entitat considera que amb aquestes declaracions, «el sr. Lalama es posa a l'alçada dels colonitzadors espanyols que ocuparen el seu país fins el 1822, quan van ser derrotats per les forces independentistes a la batalla del Pichincha, posant fi a tres segles d'abusos de l'administració hispànica i els odiats 'chapetones', com s'anomenava als espanyols que hi anaven a 'fer les amèriques'. Si fos per l'espanyolisme supremacista exhibit pel Sr. Lalama, faria estona que el quítxua del nord i el shuar, per exemple, les llengües pròpies de l'Equador, haurien estat esborrades del mapa».

Finalment, l'ASM espera que Lalama «reconegui públicament el seu error de forma immediata, i l'instam a compensar-ho fent una crida a tots els castellanoparlants a aprendre i parlar català, com a mostra de respecte i integració a la terra que els ha acollit».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per dic, fa 10 dies
Paco Jones,Tens raò, si els pica el català que es rasquin i si no "ancha és Castilla"
Valoració:5menosmas
Per 2000, fa 11 dies
@PETRA: Si el català és una molestia per el seu talent,vol dir que el seu talent és molt i molt limitat.
Valoració:14menosmas
Per Joan Miró Font, fa 11 dies
L’amoïna no ja que es català siga obligatori sinó que simplement puntuï, és a dir, que siga un mèrit, com s’ha omplit sa boca sa dreta aquestos anys
Valoració:13menosmas
Per PETRA, fa 11 dies
Desperdicia el talento de muchos ecuatorianos...
Valoració:-12menosmas
Per Art, fa 12 dies
Si som tanta molestia potser que fotin el camp no? Ningú els ha cridat. Lo fotut d’això és que ho pagaran els equatorians que només volen viure en pau
Valoració:37menosmas
Per Sebastià Tamarit, fa 12 dies
Quina incultura i quina ignorància les d'aquest cònsul (com la de Paco Jones, que tindrá collonets però poques neurones). Venen a un indret on es parla el català i volen imposar el castellà. Potser que es quedin al seu país i parlin la llengua de l'Imperio que tant els va putejar.
Valoració:50menosmas
Per jbm, fa 12 dies
1715.- “Lo sexto se podria prevenir el cuidado de introducir la lengua castellana en aquel País... Pero como a cada nación parece que señaló la naturaleça su idioma particular ... y mas quando el genio de la Nacion como el de los catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País...”, (Archivo Histórico Nacional, “Consejos”, llig. 17986)
Valoració:23menosmas
Per jbm, fa 12 dies
És clarament colonialista el fet que a un territori hi hagi una llengua amb un grau d'obligatorietat de coneixement superior al grau d'obligatorietat de coneixement de la llengua pròpia dels indígenes d'aquell territori (tant a Mallorca, com a Puerto Rico, com a l'Equador, p.ex.)
Valoració:35menosmas
Per jbm, fa 12 dies
«Hay que castellanizar a Cataluña... Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español, y esto de grado o por fuerza. El soldado y el marinero catalán deben ir a servir a otras regiones de España … El día 1o de febrero…no debe haber un solo soldado en la región catalana siendo substituidos por los de las demás provincias españolas». (Ejército y Armada, Madrid, 1906). A les illes Balears hi feien lo mateix.
Valoració:20menosmas
Per jbm, fa 12 dies
Quan s’admet que puguin ocupar un lloc de feina de cara a la gent en general, persones incompetents en una de les llengües oficials, s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que, perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.
Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente