L'Institut Balear de la Dona (IBDona) preveu fer un estudi sobre les condicions econòmiques i habitacionals de les víctimes de violència masclista per a esbrinar les causes de les altes taxes de les Balears, respecte de la resta d'autonomies.
Així ho ha indicat la directora de l'organisme de la Conselleria de Famílies i Afers Socials, Catalina Maria Salom, en ser demanada per si l'IBDona farà alguna anàlisi sobre la relació que hi pugui haver entre violència masclista i la situació habitacional de les Balears.
Salom ha apuntat que aquest estudi podria tenir en compte la situació econòmica de les víctimes però també de dones en general; i l'accés a l'habitatge, ja que no es tenen les mateixes possibilitats habitacionals si es disposa d'un sou o dos, o si tenen fills a càrrec seu o no.
Abans de fer l'estudi, ha incidit que primer caldria avaluar la situació de la capacitat de les cases d'acollida per saber si, amb els recursos disponibles, es pot donar resposta a les víctimes de l'arxipèlag.
D'aquesta manera, l'estudi tractaria així d'explicar les raons per les quals les Balears es mantenen com una de les autonomies amb més taxes de dones víctimes de violència masclista, amb entre 26 i 36,8 víctimes per cada 100.000 dones durant el primer i tercer trimestre del 2023, segons les dades de l'Observatori contra la violència de gènere del Consell General del Poder Judicial.
En el cas del primer trimestre de l'any anterior, les Balears es trobarien en segon lloc, només per darrere de Múrcia amb una taxa de 26,4 víctimes. Tot i això, en el tercer trimestre les Balears se situen al capdavant, per davant de Múrcia amb 32,3 víctimes/100.000 dones.