cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

L'ASM insta el Govern a complir la llei i reforçar l'escola en català

224099

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), mitjançant una pregunta d'iniciativa ciutadana adreçada al Parlament, ha demanat al Govern quines disposicions fa comptes adoptar per a garantir que els alumnes de les Illes Balears aprenguin català al final de l’escolaritat obligatòria.

La pregunta recorda que la Llei de Normalització Lingüística, a l'article 20.1, estableix que «El Govern ha d’adoptar les disposicions necessàries encaminades a garantir que els escolars de les Illes Balears, qualsevol que sigui la seva llengua habitual en iniciar l’ensenyament, puguin utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final del període d’escolaritat obligatòria».

Al mateix temps, adverteix que segons les dades d'inspecció Educativa sobre competència comunicativa a 6è de Primària corresponents al curs 2017-2018, les darreres publicades al respecte, «En llengua catalana només un 54,7% de l’alumnat demostra un assoliment acceptable o satisfactori (23,3% i 31,4% respectivament)».

Atès que no s'assoleix l'aprenentatge del català en un percentatge elevadíssim, l'ASM exigeix al Govern que compleixi amb el mandat legal i reforci l'ensenyament del català.

L'ASM considera que el reforç ha de passar necessàriament per la verificació del compliment del Decret de mínims i els projectes lingüístics, per l'impuls a l'ensenyament en català i per la formació dels docents. Igualment veu imprescindible una actualització urgent de les dades d'Inspecció educativa sobre competència comunicativa en català, que no es publiquen des de fa cinc anys i poden haver empitjorat, «tenint en compte que els distints governs no han pres cap mesura favorable al seu aprenentatge durant les tres darreres legislatures».

La pregunta ha estat admesa a tràmit pel president del Parlament i traslladada als grups parlamentaris, per si algun diputat la vol assumir, tal com estableix el procediment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Renegats, fa 8 mesos
Insignificants @. "Menos mal"? Un català de primera, al nivell de l'ecosobiranisme amb aspiracions a adquirir el segell requionalista o autonomista, segons desitjos de Sumar.
Valoració:2menosmas
Per dubtes raonables, fa 8 mesos
Y estos dos quienes son?. Qué hacen?. Que pintan?
Valoració:-6menosmas
Per jbm, fa 8 mesos

Escrit dels Jurats de Mallorca a Felip Vè, queixant-se de que s'haja ordenat sotamà que l’audiència actui en castellà (any 1716)
“…gran desconsuelo aquellos naturales .. no versados ni por lo general entender el idioma castellano…los bayles de las villas no enteneder lo que se les ordena ni encontrar fácilmente quien se los explique …”
( AHN Consejos, llig. 6811-B, num. 36)
Valoració:8menosmas
Per jbm, fa 8 mesos
DCVB .- Foraster … (significat tercer)
|| 3. Castellà de nació o de llenguatge (Mall.); cast. castellano. Puch estar molt bé | com a rebostera | d'aquells forasters | que tenen ses cases | al pla del Castell, Penya Poes. 33. Parlar foraster (o en foraster): parlar en castellà. Creuen que dóna més llustre parlar y entendre es forasté, Roq. 24. Seguiren parlant en foraster amb mon pare, Rosselló Many. 46.
Valoració:7menosmas
Per jbm, fa 8 mesos
Quan s’admet que puguin ocupar llocs de feina de cara al públic gent incompetent en una de les llengües oficials s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que, perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.
Valoració:8menosmas
Per jbm, fa 8 mesos

CIUTADANS DEL MÓN Es ciutadans del món, els vertaders internacionalistes, som els qui defensaríem el castellà en front de la imposició de l'anglès a Puerto Rico, i defensaríem el guaraní en front de la imposició del castellà al Paraguai, i defensaríem el cors en front de la imposició del francès a Còrsega; som els qui defensaríem totes les llengües minoritàries i les minoritzades arreu del món, allà on ens tocàs viure. És evident que als Països Catalans els ciutadans del món som els qui hi defensam la llengua catalana en front de la imposició del castellà, o del francès, o de l'italià. Els qui defensen les llengües imperials són imperialistes, i els qui no s'esforcen en retornar la primacia a la llengua pròpia dels indígenes d'un país on aquesta llengua és minoritzada per la imposició d'una altra llengua són colonialistes i/o col·laboracionistes del colonialisme.
Valoració:8menosmas
Per Insignificants, fa 8 mesos
@Renegats,
menos mal que tenim els vostres diputats a Madrid.
Les properes eleccions segur que obtindreu 3001 vots. Ànim!
Valoració:-3menosmas
Per Renegats, fa 8 mesos
Ja han sortit els Duran y Lleida a la mallorquina intentant justificar que l'ecosobiranisme illenc hagi esdevingut en un projecte merament requionalista adaptat a l'autonomisme estil Yolanda Diaz.
Valoració:-2menosmas
Per Fora racistes, fa 8 mesos
Que hi hagi racistes que diguin defensar l'escola i el català no ajuda ni a l'escola ni al català.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente