algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
24°

[VÍDEO] La Plataforma per la Llengua respondrà amb accions legals a les mesures dels ajuntaments de Palma i Calvià contra el català

La Plataforma per la Llengua estudia les accions legals que s'han d'emprendre per a respondre a les decisions dels darrers dies d'ajuntaments com els de Palma o Calvià contra la llengua catalana, i es reunirà pròximament amb el nou batle de Palma, Jaime Martínez, per a comunicar-li la voluntat de recórrer contra les mesures aprovades.

L'entitat analitza si la modificació del Reglament de Normalització Lingüística aprovada a Cort la setmana passada pot atemptar contra la normativa vigent de les Illes Balears, i estarà atenta a les bases de les convocatòries de les empreses públiques Calvià 2000 i OhLimpia. Si aquestes convocatòries releguen el català a un simple mèrit a l'hora de contractar els treballadors, tal com ha anunciat el govern municipal de Calvià, l'entitat les recorrerà per via administrativa i, si convé, les durà als tribunals.

El delegat de l'ONG del català a les Illes Balears, Ivan Solivellas, ja va intervenir al ple municipal de l'Ajuntament de Palma dijous passat per a denunciar que la modificació del reglament municipal vulneraria els drets lingüístics dels catalanoparlants i desprotegiria la llengua. «Relegar el català a un apèndix del castellà fa que el català torni poc útil, atès que tothom està obligat a saber castellà, com imposa la Constitució espanyola», va dir Solivellas. Per a l'entitat, modificar el Reglament Lingüístic amb el pretext que tothom pugui adreçar-se a l'administració tant en català com en castellà és propaganda política, perquè ja quedava garantit amb el reglament anterior, i només pretén crear divisió entre els ciutadans per raó de llengua: «els castellanoparlants són considerats espanyols de primera mentre que els catalanoparlants són espanyols de segona».

Ara, l'ONG del català analitza si pot tenir recorregut legal dur la modificació del reglament als tribunals o si ho recorr per la via administrativa. Cal tenir en compte que els articles 43 i 44 de la Llei 3/2003, del règim jurídic de l'administració de les Illes Balears, fixen que les administracions han de fer servir el català en les seves actuacions internes, en la relació entre administracions i també en les comunicacions amb els ciutadans, llevat que aquests sol·licitin individualment rebre-les en castellà. A més, és un mandat constitucional preservar i promoure el patrimoni cultural i lingüístic de l'Estat, com ho és la llengua catalana.

Calvià ha anunciat que el català no serà un requisit per a treballar a les empreses públiques Calvià2000 i OhLimpia

La Plataforma per la Llengua també segueix de prop l'acció de l'Ajuntament de Calvià, que ha anunciat que el català deixarà de ser un requisit per a treballar a les empreses públiques Calvià2000 i OhLimpia. Segons que ha anunciat el batle, Juan Antonio Amengual, del PP, la llengua ja només serà un mèrit per a treballar-hi.

Per a l'entitat, si el consistori compleix amb el que ha anunciat, podria vulnerar diferents textos legals. La Llei de funció pública, per exemple, estableix des de fa vuit anys que les administracions han d'assegurar-se que tots els treballadors públics tenguin un cert nivell de capacitació lingüística en català.

A més, el reglament municipal de normalització lingüística, que data del 1988, estableix que l'Ajuntament de Calvià té l'objectiu que el personal del consistori conegui totes dues llengües oficials i, especialment, la catalana per tal de potenciar-ne els usos orals i escrits. Així mateix, el reglament fixa que l'Ajuntament procurarà que totes les dependències municipals comptin amb personal coneixedor tant de català com de castellà per a assegurar el dret dels ciutadans d'adreçar-se a l'Ajuntament de Calvià en qualsevol de les dues llengües. Per tal de recórrer, per via administrativa o als tribunals, la decisió anunciada pel batle de Calvià, l'ONG del català esperarà a llegir les bases concretes de les convocatòries de les empreses Calvià 2000 i OhLimpia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Basset, fa 11 mesos
800 anys fa que els valencians parlem esta llengua. Com va a tindre més dret la llengua de Madrid?
És la nostra herència i patrimoni, és allò que ens ha tocat per nàixer ací, no hem triat res.

Valoració:12menosmas
Per A. Cirer, fa 11 mesos
Endavant amb les propostes legals. Perquè resulta que no vàrem néixer ahir i, començant per l'Estatut i la Llei de Normalització Lingüística, hi ha molta normativa aprovada i aplicada. El que no pot ser de cap manera és que, en arribar a les institucions, els polítics es dediquin a carregar-se lleis que són justes. El català a Mallorca no es toca si no és per promoure'l en tots els àmbits. I ja no en parlem a l'administració! Hi estau obligats, us agradi o no. Altrament, presentau-vos a eleccions a Valladolid o a Burgos. N'hi ha de camp per córrer! I estareu encantats de la vida. I nosaltres també.
Valoració:14menosmas
Per Maria C, fa 11 mesos
És el que té no anar a votar: t'acaba governant aquesta genteta, per no dir coses pitjors.
Valoració:10menosmas
Per Arxi, fa 11 mesos
Normal... Calvià està plè de forasters i fatxes, la'ajuntament els ha de contentar...mallorquins, si no defenseu la vostra identitat i la vostra illa, aviat us faràn els seus esclaus...
Valoració:23menosmas
Per @ Destroyer, fa 11 mesos
A si? Quan han consultat a la gent? Només els fatxes, com tú , poden celebrar aquestes barbaritats, aquí la llengua oficial és el català, el castellà se'l poden posar al cul tots els forasters i gentussa que han fet de aquestes illes el seu bastió, per desgràcia nostra! I això no s'aturarà fins que els fotem fora o els posem a rengla!
Valoració:22menosmas
Per Xx (ver), fa 11 mesos
Per a revertir dita ordre, el següent equip que comandi en el mateix lloc hauria de prohibir el castellà, que si no els catalans sempre estarem en desavantatge. Jo m,ho proposaria així, sens cap filtre, a pél.
Valoració:19menosmas
Per ARRUIX!, fa 11 mesos
Han manipul.lat els punts.
No just se fiquen a on no hi tenen lloc, sinó que destrueixen tot el que toquen.
Valoració:15menosmas
Per Facta, non verba!, fa 11 mesos
Clar que sí! Amb determinació! Aquests no descansen ni el mes d’agost! Bona feina, Plataforma per la Llengua!
Valoració:17menosmas
Per Destroyer, fa 11 mesos
Los ayuntamientos han actuado correctamente. Esta gente solo quiere usar la lengua para extender el odio. Hay que dejarlos sin subvenciones y denunciar a sus representantes por violación de derecho de los castellanohablantes y por difundir ideología de odio.
Valoració:-46menosmas
Per A n'Aprenent, fa 11 mesos
Un altre que se pensa que tot se compondrà enarborant estelades i cridant puta espanya

Ademés d'ingenu ets un friki!
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente