algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Identifiquen les restes d’Isaac Rodríguez Lagar, víctima del Penal de Formentera

214937

Isaac Rodríguez Lagar és la segona víctima mortal de la colònia militar franquista de la Savina que ha pogut ser identificada en el cementeri de Sant Francesc Xavier, a Formentera, després del cartagener Francisco Solano Vera, qui va ser identificat al novembre passat.

Les seves restes varen ser localitzades durant la primera fase d’exhumacions i excavacions del cementeri vell de Formentera que va impulsar l’any passat la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb el Consell Insular de Formentera, en el marc del Tercer Pla de Fosses de les Illes Balears (2021-2022), amb l’objectiu de localitzar un mínim de 58 víctimes mortals que haurien mort en el Penal entre el 1940 i el 1942.

La intervenció la va dur a terme la Societat de Ciències Aranzadi i va donar com a resultat la recuperació almenys de sis cossos compatibles per les seves característiques amb les víctimes del Penal.

Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació d’Isaac Rodríguez Lagar s’ha duit a terme mitjançant la comparació genètica de les mostres donades per un fill seu (José Rodríguez Rodríguez) i un net (Miguel Ángel Rodríguez Saavedra). Val a dir que el fill ja va morir, però la seva filla, María Luz, néta de la víctima i en contacte des de fa anys amb el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, va guardar cabells de son pare per si valia per a la identificació, i finalment ha estat així, ja que hi ha hagut coincidència per cromosoma Y i STRs.

Les seves restes haurien estat recuperades en la sepultura 9 de la fila 5, al pati 2 del cementeri de Sant Francesc Xavier.

D’acord amb la documentació de l’època, recollida en l’estudi de l’historiador eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza per al Segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears, Isaac Rodríguez Lagar hauria mort en la colònia militar franquista de Formentera el 2 de juny de 1942 de caquèxia (com a causa de mort immediata) i tuberculosi pulmonar (com a causa remota).

El Quart Pla de Fosses i Memòria Democràtica de les Illes Balears (2023-2024) preveu una segona intervenció a Formentera que cercarà altres víctimes del Penal tal com va aprovar la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts del Govern de les Illes Balears.

Fins avui, a les Illes Balears s’han pogut recuperar en total les restes almenys de 310 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals ja s’han identificat 55 i s’han retornat 50 a les seves famílies.

Isaac Rodríguez Lagar

Isaac Rodríguez Lagar era pagès i tenia 44 anys. Era fill de Félix i Rosario. Era casat i pare de 6 fills. Vivia en La Parra, a Badajoz (Extremadura). El 22 de desembre de 1939 va passar a la presó de Zafra a Badajoz, on va ser jutjat en Consell de Guerra i condemnat a pena capital, més tard commutada per 30 anys. El 18 de març de 1941 va ser evacuat al Penal de Formentera, on va morir.

El Penal de Formentera

També conegut com La Colònia o El Campament de la Savina, per la seva ubicació al costat del municipi formenterenc, el Penal de Formentera va ser un centre penitenciari franquista obert entre l'abril i el maig de 1940 i dependent de la Presó Provincial de Palma.

Estava destinat a persones ja sentenciades per tribunals militars i s'estima que, en els seus dos anys de vida, va arribar a albergar fins a 2.000 reclusos, procedents de totes les províncies d'Espanya.

Els presos internats i sentenciats a penes inferiors a 12 anys de presó eren autoritzats a sortir del Penal per a fer treballs i tasques. Als condemnats a sentències superiors, se'ls reservava, no obstant això, reclusió o treball a l'interior del campament mateix.

Tots ells compartien unes condicions de vida deplorables, caracteritzades per l'amuntegament, la insalubritat, les malalties i la fam. Aquestes condicions varen provocar la mort almenys de 58 persones recluses, una xifra constatada per la mateixa burocràcia del règim franquista, i documentada per l'estudi de la colònia penitenciària efectuat per l'historiador Antoni Ferrer Abarzuza, a petició del Govern de les Illes Balears i com a part del seu Segon Pla de Fosses.

Segons els testimoniatges i documents recollits per aquest estudi, els morts eren enterrats en el cementiri nou de Sant Francesc, el qual va començar a construir-se el 1938 i va ser inaugurat el 1940, poc abans que es produís la primera defunció documentada en el Penal, a l'abril de 1941.

D'acord amb aquest estudi, les morts es varen succeir fins a l'octubre de 1942 i «quan es produïa una mort, el cos del finat era traslladat amb carro, des del Penal i fins a la porta de l'església, on el rector resava un respons davant el taüt, i d'aquí seguien al cementiri».

Aquests testimoniatges afirmen que «a vegades es posava més d'un cadàver en el mateix taüt» i també que «quan es produïa una defunció, es deixava el cadàver en el dipòsit de la infermeria mentre esperaven que es produís una altra mort, per a aprofitar el viatge».

El Penal va tancar a la fi de 1942, probablement i segons els estudis, davant el temor del règim franquista al fet que l'opinió pública internacional conegués la situació d'horror que es vivia a Formentera. Els presos van ser llavors traslladats a altres penitenciaries.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carme, fa 10 mesos
Jo la faria pagar a aquestes males persones tipus Carlos Vilalta que en lloc de sang tenen verí.
Valoració:3menosmas
Per Veig que tot d'una has botat, fa 10 mesos
Idò no t'en riguis de les víctimes del feixisme, ni protestis perque les enterren dignament.
Valoració:5menosmas
Per betzol, fa 10 mesos
Que tienen que ver los descendientes?
No diguis burradas.
Valoració:-5menosmas
Per Al multinik sense cor, fa 10 mesos
Ho haurien de pagar els descendents del criminal que va pegar els tirs a aquest bon home.
Seria de justícia
Valoració:6menosmas
Per Carlos Vilalta, fa 10 mesos
Quién paga la factura?
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente