cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Plataforma per la Llengua: «Que el català sigui la llengua de l'espai públic és la manera de fer-la imprescindible»

212361

La Plataforma per la Llengua denuncia que la Conselleria de Salut i Consum del Govern continua incomplint l'article 15 de la Llei de Normalització Lingüística, que estableix que la retolació pública es farà en català, acompanyada, si cal, de signes gràfics per als no-catalanoparlants. L'executiu balear s'havia compromès a incloure el català a tota la retolació dels centres mèdics abans d'acabar el 2021, però l'entitat ha pogut constatar, gràcies a les fotografies dels voluntaris, que hi continua havent retolació exclusivament en castellà.

La feina dels voluntaris s'emmarca en la campanya #NormalitzaMallorca, que va arrencar el juliol del 2021 amb l'objectiu de mobilitzar la ciutadania per a denunciar la manca de retolació pública en català. La campanya fa una crida a penjar fotografies a les xarxes socials amb exemples de cartells que no estan en català, amb la voluntat, sobretot, de conscienciar sobre l'ús del català a la retolació pública i animar els ciutadans a no callar davant les vulneracions dels drets lingüístics.

L'ONG del català recorda que el mes de setembre de 2021, davant els reiterats incompliments de la conselleria respecte de la legislació lingüística, els partits del Pacte de Govern es varen reunir, segons els mitjans de comunicació, a proposta de MÉS per Mallorca, per a tractar les divergències entorn de la política lingüística, especialment en la sanitat. En aquella reunió, es va plantejar un increment de la coordinació entre la Direcció General de Política Lingüística i l'Oficina de Drets Lingüístics amb el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut). A més, es va acordar que tots els indicadors i tota la retolació s'havia d'adequar al català i a la normativa d'usos de l'IB-Salut abans del primer d'octubre d'aquell 2021.

No obstant aquest acord i la Llei de Normalització Lingüística, la Plataforma per la Llengua ha pogut constatar que la Conselleria de Salut i Consum no ha solucionat la situació i hi continua havent cartells exclusivament en castellà. L'entitat considera que el català «ha de ser la llengua de l'espai públic perquè és l'única llengua pròpia del territori i perquè és la manera de fer-la imprescindible i de crear la necessitat que tothom l'aprengui». En aquest sentit, l'ONG del català continuarà fent pressió als partits perquè actuïn de manera immediata per a garantir els drets lingüístics de la ciutadania.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Mallorquín xerra dois -sin fin- ! ♻️ 🤢🤢
Olé ! 🤮🤮
Valoració:0menosmas
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
El que voldrien els nasifeixistes castellans és que abaixassim el cap davant les seves imposicions, i així ells tenir-nos dominats i colonitzats ben ràpid. Però no, això no serà així, i ells no se'n sortiran. No ens faran desaparèixer ni mai ens rendirem. Amb nosaltres han tocat la roca mare.
Salut i independència !
Valoració:0menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Estos fachas nacionalistas no se dan cuentan de que la imposición provoca rechazo?
Valoració:-2menosmas
Per Costafreda, fa dervers d'un any
Els fatxes del digital sempre en contra de qualca millora social del català, i parlen d'un suposat colonialisme català, quan tots som de la mateixa llengua. Ara bé, mai diuen res del COLONIALISME CASTELLÀ que ells han portat a terme en els 4 punts cardinals del planeta, exterminadors de cultures senceres, saquejadors de la riquesa dels pobles, botxins de tota oposició natural, etc, etc, etc.
Troben injust el que és natural de la terra, a la vegada que les seves agressions, exterminis i robatoris els presenten com a lògics i nomals. Ės pot ser mės bèstia i desgraciat de pensar així ?
Valoració:7menosmas
Per Fracàs, fa dervers d'un any
Fa estona que Més per Mallorca hauria d'haver sortit del Govern de n'Armengol. El fracàs de la política lingüística va molt més enllà de la conselleria de Salut. Gràcies a la Plataforma per la Llengua pel seguiment i les denúncies coratjoses.
Valoració:7menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
Toni: El català no està imposat .El castellà fa centuries que està imposat i ja veus si es una llengua morta.
Valoració:6menosmas
Per Agressors fent- se kes víctimes, fa dervers d'un any
Qui imposa una llengua?
Amb el comportament de certs castellanoparlants, malgrat ells continuament diguin que noltros, els nadius d'aquestes illes, els imposam a ells, forasters o gonelles traïdors que s'han canviar de bàndol, la nostra llengua, que a més és la única autèntica llengua d'aqui. Ells, que per tot han de ficar el seu Foraster-Castellà, en tots els ambients i contextos, malgrat hi digui tan poc com li diuen dues pistoles a la imatge d'un Sant Crist, son els vertaders impostors.
I són tan impostors i tan irrespectuosos, que fins i tot als digitals especialitats en la llengua catalana, han d'entrar per deixar- hi la seva cagarada colonialista- forastera- castellana i a sobre per humil.liar i fer befa de totes les notícies, dels redactors i dels comentaristes que no som de la seva ideologia sense ideals. I son ells i només ells, els que demostren continuament que son els únics que imposen la seva llengua.
Valoració:6menosmas
Per joan guasp, fa dervers d'un any
Jo parlo la meva llengua, el català, no només en l'espai públic, sinó fins i tot quan llegeixo en secret les novel·les de Mario Vargas Llosa. Que es foti aquest "paio".

Valoració:5menosmas
Per Menphot, fa dervers d'un any
El de la llengua és un greuge cabdal. Però és només un dels que patim quotidianament els mallorquins, amb la connivència dels polítics que diuen defensar els nostres interessos. Mallorca va camí de ser mitja alemanya i mitja forastera, per simplificar. I als d'aquí ja ens costa no ja viure en la nostra llengua, sinó simplement sobreviure. No ens hi volen, aquí, fem molt nosa: excepte quan toca anar a votar. Si no fem alguna cosa, amb contundència i sense badar, està fet de noltros. Per si de cas, jo ja he fet el bolic: ens volen humiliats i extints, però a mi no m'hi veuran.
Valoració:5menosmas
Per Qui estima al nostre poble, no el destrueix, fa dervers d'un any
Menysprear la llengua pròpia d'aqui, és la manera que ténen molts forasters, espanyols i estrangers, de dir- nos a la gent natural dels Països Catalans, que ells comanden a ca nostra, que noltros no som ningú i que ells estan protegits pels que governen, per enviar a norris tota la nostra cultura i fer- nos uns pàries a la nostra pròpia terra.
Perque si venen a viure aqui i ténen temps per matricular-se i estudiar qualsevol llengua estrangera, però no ténen ni un minut per aprendre Català, del que a sobre diuen que els molesta, ens demostren el fàstic i el menyspreu que senten per noltros. I que no dubtarien en expulsar- nos o en areconar- nos, com si fóssim una gent inferior, si hi ha la més mínima ocasió..
Hem de tenir ben clar, que tot el mal que li fan a la nostra llengua el mos fan a noltros. Perque qui estima a una gent, o a un poble, no tracta d'arrebassar- li el seu patrimoni cultural i el respecta i l'assimila.
Ho hem de tenir ben present i no deixar- nos trepitjar. Sibre tot els empresaris, no contractant a gent que pensi d'aquesta manera.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente