cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Fa 150 anys, Mallorca es declarava republicana i aspirava a un estat propi

Dia 11 de febrer de 1873 es proclamà a Madrid, i successivament a diverses capitals provincials, la república. El canvi en la prefectura de l'Estat, pionera a l'Europa contemporània, es derivà de l'abdicació del monarca italià Amadeu I, de la dinastia de Savoia, que abandonà la cort espanyola per considerar «impossible trobar solució a tants mals».

La proclamació de la república, amb una efímera vigència fins el cop d'estat del general Martínez Campos, donà inici a un període d'avenços dins la política espanyola. Amb quatre presidents, el nou règim polític oscil·là entre la perspectiva centralista, que volia mantenir el model jacobí, i el federalisme, a imatge dels Estats Units d'Amèrica, que volia convertir l'Estat en un conglomerat d'estats federats.

A partir del mes de maig, aquest segon corrent s'imposà, amb la proclamació de Francesc Pi i Maragall, president federalista, i l'elaboració d'un esborrany de constitució republicana i federal, que mai no entrà en vigor. Segons aquesta carta magna, les Illes Balears conformarien un estat propi dins una federació, cadascuna de les quals dotades d'amples facultats d'autogovern i amb la possibilitat de dotar-se d'una constitució pròpia.

Abans d'això, a tenia considerable suport entre els cercles republicans mallorquins, fins i tot abans de la proclamació de la república. Durant els primers anys del Sexenni Revolucionari (1868-1874), diversos casinos republicans federalistes s'obriren arreu de Mallorca, i fins i tot s'elegiren diputats a Corts i a la Diputació Provincial candidats d'aquests corrents polítics.

Dins les institucions, el suport a la república fou gairebé unànime. Tant el govern provincial com diversos ajuntaments d'arreu de l'illa inclogueren en el seu ordre del dia mocions per a congratular el nou govern republicà i, davant la tendència encara centralista del primer govern, reclamar la constitució d'un estat federal. Valen d'exemple les decisions de l'Ajuntament de Palma, que prenien per seu els «principis del nou ordre republicà» i, com a primera passa, retiraven el tractament de 'Vostra Senyoria' dels regidors per apel·lar-los només com 'Ciutadà'.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per antifa, fa 7 mesos
Revisant la història, tots els països que s,han volgut independitzar ha sigut perquè estaven sotmesos a un centralisme extractiu i dictador, semblant a l,actual d,Espanyistán. O sigui que són ben normals les nostres aspiracions d, independència.
Valoració:23menosmas
Per Val més passar de qui ni és bo, ni ens vol bé., fa 7 mesos
Aquest diari és per llegir i escriure en Català, no per fer una promoció de la llengua que ho envaeix tot sense cap mirament.
Malgrat el fatxum vengui aquí a escriure en foraster, per perjudicar tot el possible a la publicació i a la nostra llengua i que els ho consentin, vagin a saber perquè, la bona gent, la gent que defensa la llengua i que l'estima, no s'hauria de rebaixar a contestar, a aquests desgraciats adoctrinats en el feixisme, en la llengua invasora i devastadora de cultures, Entre altres raons, perque els atacants o son d'aqui o hi duen molts d'anys, fet pel que almenys entenen el Català. I en segon lloc, perque si tots ens posam a escriure aquí en la llengua forastera imposada, haurem caigut en el seu parany i els ajudarem a forasteritzar i a enfatxufar tot el que pertany a la nostra pròpia cultura.
Jo no publicaria ni un sol dels exabruptes d'aquests dos individus, però encara molt menys, quan en una crisi de maldat i de destructivitat, aquests subjectes se posen a escriure en Castellà per "f0tre del tot l'invent".
Valoració:25menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa 7 mesos
@Carlos Vilalta Sí señor, unión humana y capital en el cuerno de África, de donde venimos todos. Adiós también al Estado confederado a la UE denominado España. Me encantan los centralistas ibéricos que defienden que nos gobiernen desde un solo lugar en el Planeta. Ah, no ... Tiene que ser Burgos, no Burundi. Claro. Menudo centralismo anti nacionalista.
Valoració:-12menosmas
Per Carlos Vilalta, fa 7 mesos
Menudo aniversario, ya sabemos el desastre a donde condujeron las ideas de ese profesor chiflado que fue Pi y Margall, a quien bien estudié en la universidad: la insurrección cantonal, Cartagena, el caos y la anarquía.
Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente