Un total de 150 professionals de les Illes Balears s’han inscrit en la III Jornada de l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives de les Illes Balears, que té lloc avui a l’Hospital Universitari Son Llàtzer. Aquesta trobada permetrà avançar cap a l’atenció multidisciplinària que requereixen les persones afectades per aquestes patologies i les seves famílies, tal com ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, durant la inauguració.
Gómez ha recordat que les malalties neurodegeneratives, com ara l’Alzheimer, el Parkinson, l’esclerosi lateral amiotròfica o la malaltia de Huntington, són afeccions del sistema nerviós que es caracteritzen per provocar una gran discapacitat i dependència, per la complexitat de l’atenció biopsicosocial que requereixen i pels importants costs socials i econòmics que generen.
Per això, ha destacat, és important potenciar la coordinació entre els diferents àmbits assistencials i la cooperació entre els recursos socials i sanitaris que participen en l’atenció a totes aquestes persones.
En aquest sentit, s’ha referit a la feina conjunta que duen a terme el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, i que s’ha traduït en diversos documents rellevants, com ara l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives del Sistema Nacional de Salut; el Document per a l’abordatge de la malaltia lateral amiotròfica i el Pla Integral d’Alzheimer i Altres Demències 2019-2023.
El Servei de Salut de les Illes Balears va publicar, a més, del Protocol de demència. Recomanacions per a la detecció, el procés diagnòstic i la derivació del pacient amb deteriorament cognitivoconductual i l’Estratègia de Malaltia Lateral Amiotròfica de les Illes Balears 2019-2023.
Aquestes eines han de servir de guia per als professionals a l’hora d’oferir una atenció integral i integrada pels àmbits sanitari i social, i que s’adapti a les necessitats de cada pacient.
La jornada d’avui, que ha completat la capacitat prevista i ha arribat als 150 professionals, va dirigida també a pacients. Entre els temes que es tracten en les ponències, hi destaquen el diagnòstic precoç i el tractament de l’Alzheimer, la coordinació sociosanitària en cures de llarga evolució, la informació a les persones cuidadores en el moment del diagnòstic i l’escolta a les persones que tenen o són properes a les malalties neurodegeneratives.
Així mateix, hi ha quatre tallers: sobre el protocol de demència, la comunicació efectiva en els processos de salut, els aspectes legals implicats en la demència i les teràpies no farmacològiques com a eina terapèutica en demències.
La trobada està impulsada pel Servei de Planificació de la Direcció General de Prestacions i Farmàcia, i liderada per la coordinadora de l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives de les Illes Balears i cap de Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, Ana Espino. Hi participen professionals de diverses regions d’Espanya.