algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El TSJIB denega la petició d'un pare de Mallorca perquè la seva filla rebi el 25% de classes en castellà

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia dels Illes Balears (TSJIB) ha dictat un acte en el qual denega la petició d'un pare de Mallorca perquè la seva filla rebi el 25% de classes de l'institut en castellà.

D'aquesta manera, la Sala rebutja la petició de mesura cautelar del progenitor, qui va interposar un recurs contenciós administratiu contra la Conselleria d'Educació i Formació Professional pel silenci administratiu. El pare sol·licitava que la seva filla rebés el 25% de les assignatures troncals en espanyol tant en el curs que es trobava com en els successius.

La decisió, que ha estat secundada per tres magistrats del Tribunal mentre que altres dues jutgesses han emès un vot particular de discrepància, sosté que el marc jurídic de les Balears regeix en matèria d'educació un sistema de conjunció lingüística, on es parteix d'una regla general que imposa com a vehicular l'ensenyament en la llengua catalana almenys en un 50 per cent.

D'acord amb els magistrats, aquesta regla pot incrementar-se sense límit «a través del projecte lingüístic de cada centre que, al seu torn, ha de ser conforme amb la realitat social, demogràfica i econòmica circumdant».

Segons els jutges, la mesura cautelar ha estat sol·licitada per una única persona i en un només centre educatiu, «però s'imposaria igualment als altres alumnes de la classe». Per tant, consideren que «és una mesura cautelar que, d'una banda, afecta greument a l'interès general». A més, sostenen que la denegació de la mateixa no suposa «un perjudici rellevant per a aquesta».

D'altra banda, en la decisió, el Tribunal apunta que la mesura sol·licitada «és clarament il·limitada i tan sols per aquest fet ja es veu que no pot prosperar». Segons els magistrats, «d'accedir-se a aquesta en els termes interessats ara ens trobaríem amb un 'avanç' de la decisió final a la sentència».

D'aquesta manera, la Sala majoritàriament considera que la part recurrent no ha provat que el percentatge real de l'ensenyament en castellà sigui de menys del 25 per cent ni que l'ensenyament d'aquesta llengua es decanti de les previsions del projecte lingüístic del centre, que ha estat avalat per la Conselleria.

En l'acte, els magistrats assenyalen que no consta «quin és l'interès públic que col·lideix amb la petició del recurrent ni quins serien els criteris aplicables per a determinar que ha de prevaler el supòsit dret del recurrent i/o la seva filla enfront de l'interès públic i general a mantenir el projecte lingüístic vigent en el centre». En definitiva, la Sala defensa que «l'interès social i general supera al particular».

Per contra, les dues magistrades que signen el vot particular entenen que hauria d'haver-se estimat íntegrament la sol·licitud de la mesura cautelar.

Les jutgesses argumenten que el projecte del centre educatiu contempla com a única llengua vehicular d'ensenyament el català, així com consideren que la mesura cautelar sol·licitada no és contrària als interessos generals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per pregunto, fa dervers d'un any
@Claro que si,guapi:Perquè no t´apliques a tu mateix el que comentes? Si una terra es més que una llengua perquè tanta insistència amb el castellà?
Valoració:4menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
@Marbosch.

Ahora ponlo al reves:
No entiendo como puede haber gente desarraigada del lugar donde vive (España). Si no se encuentran bien con nuestra lengua (el idioma español), cada día salen muchos aviones y barcos y pueden partir. No los extrañaremos y ellos y nosotros seremos mas felices.

¿Verdad que sería una afirmación totalitaria y disparatada?
Si no les gusta lo que nosotros les imponemos,
¿porqué no se van?
Valoració:-8menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Hay que ver qué cosas pasan en este estado centralizador y colonizador, verdad, fachas catalanistas?

Valoració:-8menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@marbosch

Cuando entendáis que una tierra no es sólo una lengua quizá, sólo quizá, habrá algo de esperanza con vosotros.
Valoració:-9menosmas
Per marbosch, fa dervers d'un any
No entenc com pot haver-hi gent desarrelada del lloc on viu. si no es troben bé amb la nostra llengua cada dia surten molts avions i vaixells i poden partir, no els trobarem a faltar i tots, ells i nosaltres, serem més feliços.
Valoració:17menosmas
Per a Emigrante, desagraït, fa dervers d'un any
No, no recorda tu i els que són com tu que dieu cada dia: -el castellano està en peligro de desaparición-, perquè és una llengua de 5.000 anys d´història, bla, bla, i seria una llàstima que ara per uns quants catalans que volen parlar català es perdés. Com si no haguessiu obligat a parlar castellà a tothom, si heu pogut, i com si no haguessiu discriminat i exterminat totes les demés parles que heu tingut ocasió.

Emigrante, menys deixies de bonhomisme que ja sabem com les gasteu, sin que se note el cuidado... :)
Valoració:17menosmas
Per ergo, fa dervers d'un any
Josep Miquel:
Vd. está a punto de entrar en edad de jubilación (largos años con salud, le deseo) y ahora, por haber estudiado 5 o 6 masters (antes no había estudiado casi nada, Vd. mismo lo ha dicho), se cree el rey del mambo. Que está cuatro o cinco codos sagrados muy por encima de todos los demás. Pese a todo Vd. cometía faltas de ortografía en castellano en H. Hora, por cierto, y ahora las sigue haciendo.
No se trata de este padre, muy señor suyo, sino de la propia Constitución. Se ve que la Carta Magna solo la sacamos cuando nos conviene.
Más o menos como en tiempos de Franco, pero al revés. Idioma único.
Que hagan lo que quieran, me es exactamente igual.
P.S.- Es Vilalta y no Vilata. Que, por cierto, no sé quien es.
Valoració:-13menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any
@ ? Vilalta ? Quan hi ha fumata blanca ningú se atreviria a dir que no hi ha Papa.
I el teu pobre argument, crec que veus massa temps les sèries de Netflix, ja no vius al món reial.
Salut i independència i s'acabarian aquests rotllos.
Valoració:22menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
Este fallo es por que la justicia está claramente controlada por los españoles y por el PP .

Y recordad; el catalán está en peligro ! ! !
Valoració:0menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any
@Carlos Vilata, o la resta de nicks falsos, es lamentable que vostè defensi que un sol pare pot imposar, sens cap argument ni prova a un cinc cents pares que hi daven haver al Institut la seva trabucada voluntat, I el que es pitjor que aquest subjecte sobradament conegut es cregui amb dret a fer això, ara si vol que la seva filla no sia bilingüe i es quedi en monolingüe te 12 CCAA i dues Ciutats Autònomes a on matricular-la. I coste pot partir amb ella si no li agrada la nostra llengua pròpia i oficial. El problema no es vostè ni el pare, sinó que per culpa del pare la nina sia més ignorant i parli just una llengua. Pobreta
Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente