nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.65°

Torra: «Amb un espoli fiscal pròxim al 15%, les Illes Balears no poden aspirar a ser la societat que desitgen i mereixen»

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que la gestió de la pandèmia per part del Govern espanyol ha estat la «darrera prova» que Catalunya no té encaix en l'actual model autonòmic ni en la «gàbia constitucional».

Torra ha presentat aquest dimecres a Palma el seu llibre 'Les hores incertes' en un acte organitzat a Can Alcover per la llibreria Quart Creixent i presentat per l'expresident del Govern Cristòfol Soler.

Es tracta de la segona part del seu 'Dietari de Canonges', que abasta el període comprès des del 1r de maig de 2020 fins al 1r d’octubre del mateix any, pocs dies després de ser inhabilitat per l’Estat espanyol. El llibre recull l’activitat i els pensaments del president Torra en uns moments de forta convulsió política i social per l’ofensiva judicial, política i mediàtica dels poders de l’Estat i la crisi de la Covid-19.

En un to reivindicatiu, Torra ha expressat que la independència és més necessària que mai, que dos anys i mig al capdavant de la presidència de la Generalitat de Catalunya li varen servir per a veure que el model d’Estat espanyol i que l’Espanya de les autonomies no garantirà mai els objectius de Catalunya. Així, ha remarcat que «fins que els polítics no tenguin més por del poble que dels jutges, Catalunya no se’n sortirà».

L'exmandatari català ha recordat algunes «lliçons apreses» amb l'esclat de la pandèmia, que el va portar a haver de confinar-se a la Casa dels Canonges, i la gestió de les primeres setmanes per part de l'Executiu presidit per Pedro Sánchez.

Torra ha assegurat que l'estat d'alarma va ser «un 155 sanitari» que va obligar els presidents autonòmics a sortir al món «amb una mà davant i una altra darrere» a la recerca de materials per a protegir la ciutadania.

L'expresident ha lamentat que a les reunions de mandataris autonòmics, Sánchez només explicava les decisions que ja havia pres i només donava cinc minuts perquè els líders autonòmics expliquessin la situació a cada territori.

«No podia prendre decisions per a la salut de la ciutadania. Volia confinar la població des del principi i no podia. Volia aprovar mesures subsidiàries per als treballadors i no podia. Volia prendre decisions i no tenia competències», ha afirmat.

Per a Torra, la «gàbia constitucional» constrenyeix Catalunya i no la deixa créixer i ser el que vulgui ser. En relació amb les Balears, Quim Torra ha reconegut que «amb un espoli fiscal pròxim al 15%» l'arxipèlag no pot aspirar a ser la societat que desitjaria i mereixeria.

L'expresident català ha començat la seva intervenció ironitzant sobre l'espionatge amb Pegasus i ha deixat el telèfon mòbil sobre la taula en lloc de tenir-lo guardat a la butxaca «per facilitar les tasques d'espionatge».

Tot i això, Torra ha lamentat que tot i que els catalans continuen sent «un dels pobles més humiliats, no passa res, només s'escriuen molts tweets i es continua parlant amb el Govern espanyol».

L'expresident visita l'Obra Cultural Balear i l'associació Ona Mediterrània

Quim Torra ha aprofitat la visita d'aquest dimecres a Can Alcover per a reunir-se amb representants de la junta directiva de l'Obra Cultural Balear (OCB) i l'associació Ona Mediterrània on ha estat entrevistat a l'espai transmèdia Ona dBalears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ¿?, fa dervers d'un any
Eso de O.J.E., me suena a F.E.T y de las J.O.N.S.
Después pasa a P.P. Con el resultado conocido.
Ahora, ni él lo sabe. Presuntamente.
Valoració:0menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
Soler está pletórico.
Creo que nunca se había sentido tan protagonista desde que estaba en la OJE.
Vamos, Tòfol!
Rectificar es de sabios.
Valoració:0menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any
@Como, doncs s'equivoca pot anar perfectament a moltes institucions académiques, en que no hagui anat mai a l'escola, fet que dedueixo es que deu esser bastant major, ido miri s'informi perque si que hi pot anar. i per cert, jo de jove vaig acabr els batxilleerat i començat una carrera, i vaig aturar degut a fer feina, pero la resta de formacio universitaria, màsters inclosos i altres cursos adicionals l'he feta essent major a partir dels 60 anys. Hi ha coses molt necesaries que no tenen edat.
Valoració:3menosmas
Per ¿Cómo?, fa dervers d'un any
Josep Miquel:
Le agradezco el consejo. Si bien decirle que difícilmente puedo volver a la escuela, ya que no he ido nunca. Soy autodidacta de formación. No como Vd. que es licenciado en un montón de materias.
Por cierto: El tal Torra no es ni presidente de su Comunidad de vecinos. Presuntamente.
Valoració:0menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any
@Cómo?, doncs es una pregunta molt bona de contestar, com a molt poc els que no ho son estaran devers 6.000 metres en tot, coneixements, educació, formacio ..., damunt de vostè. Es faci un favor a vostè mateix, torni a l'escola.
Valoració:5menosmas
Per ¿Cómo?, fa dervers d'un any
Si ese pájaro es MHP, ¿Cómo serán los que no lo son?
Valoració:-10menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
El MHP Quim Torra, un polític molt digne que amb més o menys encerts, va preferir patir les conseqüències judicials de fer cas al mandat del poble de Catalunya, abans que als tribunals patriòtics espanyols. Gràcies per no defallir front a la injustícia del estat espanyol.
Valoració:8menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Ale, ya te puedes volver a tu “”país”” catalán.

Ya has podido comprobar el poco éxito que tienen por aquí tus delirios xenófobos y supremacistas.
Valoració:-16menosmas
Per arruix, fa dervers d'un any
Nene:
Has hecho muy bien en volver a repetir lo que dijo este impresentable (me da asco y repugnancia), hace apenas unos meses.
Como tengo más sentido común que él, no añadiré nada.
En Ca'n Alcover y pegadito a uno de Inca, de ingrato recuerdo.
Valoració:-14menosmas
Per Monja, fa dervers d'un any
PROU!!!
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente