algo de nubes
  • Màx: 15.62°
  • Mín: 7.61°
15°

«El franquisme es va posar a disposició de Hitler per perseguir els jueus a l'Estat espanyol»

Aquest dimarts es debatrà i amb tota probabilitat s'aprovarà, en el Parlament dels Illes Balears, una Proposició No de Llei per reconèixer i condemnar la «participació implícita i activa del franquisme en l'Holocaust».

La PNL impulsada per formacions d'esquerres i el PSOE, ha estat inspirada per les investigacions sobre ciutadans centreeuropeus d'origen jueu que varen viure a Mallorca i Eivissa de diversos autors, entre els quals Joan Pérez Bordoy i Pere Bueno.

Pere Bueno ha participat en el programa matinal d'Ona Mediterrània, Ona Bon Dia, conduit per Toni Rotget.

Pere Bueno ha explicat que «en l'àmbit acadèmic, cada vegada hi ha més consens, i de fet, la qüestió està resolta: fins el 1943 el franquisme participà de manera activa en la persecució dels jueus residents a l'Estat espanyol».

L'investigador ha explicat que «encara que el franquisme, el postfranquisme i la restauració Borbònica hagin invertit molts d'esforços i recursos en intentar netejar la imatge de Franco, i han volgut destacar els esforços individuals d'algunes persones per salvar jueus, el cert és que el franquisme, des de bon començament, es posa a disposició de Hitler i dels nazis, per perseguir ciutadans d'origen jueu».

Bueno ha posat com a exemple que «l'any 1940, el règim franquista expulsa uns 40 jueus i poc després, els nazis entreguen el president de la Generalitat, Lluís Companys, als franquistes».

Finalment, Pere Bueno s'ha mostrat favorable a que els currículums educatius incorporin aquesta part de la Història, que massa vegades resta desconeguda per als joves estudiants.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep Miquel, fa mes de 2 anys
@Poca cosa... es un bon comentari el seu, just que no convé oblidar que val més tard que mai.
Valoració:2menosmas
Per Poca cosa canviaran, a aquestes altures, fa mes de 2 anys
Si entre els aliats no hi havès dominat tanta por al govern republicà i d'esquerres com hi havia, sobre tot per part de Churchil, haurien jutjat a Franco i a tota la tropa de colpistes. Però com que els va posseir una por infundada de perdre títols nobiliaris, terres i altres riqueses, s'estimaren més que una dictadura ferotge continuàs ofegant a la població d'Espanya , torturant i assassinant. gent i sumint a la població en la misèria, la ignorància i la por.
Ara està bé que se faci, però poca cosa canviarà, perque era llavors, quan hauria sigut efectiu i s'haurien salvat a moltes persones de la mort i de la presó injusta, i les vides de tots haurien sigut bastant millors. Recordem a qui hi va.poder aturar però que per la seva paranoia, ja que s'haguéssin cel.lebrat unes noves eleccions i tot hauria anat bé, va condemnar a vàries generacions a no viure mai més a un paìs democràtic o a ser uns pobres refugiats llyny de la seva terra.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente