nubes dispersas
  • Màx: 17.62°
  • Mín: 8.69°
17°

El programa 'Tamagad' de l'associació Pa i Mel de sa Pobla ajuda cada any 180 dones magrebines

Un total de 180 dones magrebines passen cada any pel programa Tamagad de l'associació Pa i Mel de sa Pobla, que finança la Conselleria d'Afers Socials i Esports, i a través del qual aprenen llengües, integració i autonomia personal.

La responsable del programa, Aina Pérez, ha explicat que 'Tamagad' significa dona en llengua amazic, la llengua del Riff del Marroc, d'on procedeixen la majoria de les dones que participen en el programa.

Es tracta, explica Pérez, d'una zona rural amb una notable manca de serveis com a hospitals o escoles que deriven en una situació de vulnerabilitat per a aquestes dones.

Per això, quan aquestes dones arriben a sa Pobla, a la seva vulnerabilitat s'ha d'afegir que es troben fora de lloc i amb un desconeixement de la llengua i del territori.

Pérez ha presentat l'exemple de Hanane, una de les 180 dones que enguany passaran pel programa. Ella fa 12 anys que va arribar a sa Pobla i des de fa tres anys va a les classes de l'associació.

Fins ara, segons ha assenyalat, no entenia l'espanyol i això li impedia, per exemple, anar al metge sola.

Segons han explicat, la formació que s'imparteix en Pa i Mel està enfocada especialment a potenciar l'autonomia de les dones perquè precisament no es trobin amb aquestes mancances.

De fet, Hanane explica que des que va iniciar la formació pot acudir sola al metge, ajudar als seus fills amb els deures o participar en les reunions escolars.

Des de la Conselleria han explicat que el programa està pensat per a promoure la inclusió social de les dones estrangeres en situació de vulnerabilitat residents en el municipi.

Es tracta d'una formació de llarga durada amb orientació sociolaboral, coneixement de llengües, habilitats socials, atenció social i organització personal i familiar. Sobretot a través de les classes setmanals.

Els objectius són aconseguir que s'enfoquin en una vida més comunitària que no quedi relegada a l'àmbit domèstic i a més, oferir un espai de trobada i intercanvi.

Crear una xarxa

Des de l'associació Pa i Mel han explicat que aquest programa està enfocat directament a les dones perquè moltes vegades hi ha una manca relacional entre elles i participant en Tamagad es facilita que es creï una xarxa entre dones.

Aquest projecte és finançat amb els fons socials del 0,7% de l'IRPF que gestiona la Conselleria d'Assumptes Socials i Esports.

Pa i Mel és una entitat sense ànim de lucre, que va néixer en 1996 i que intervé en l'àmbit social, per a atendre els col·lectius més desafavorits. El pròxim dia 12 de novembre celebra el seu 25 aniversari.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.