algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Palma fa un homenatge als jueus mallorquins perseguits durant el segle XVII

El regidor d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, la historiadora Laura Miró i representants de les associacions Jewish Mallorca, Comunitat Jueva de les Balears, Mallorca Limud, Memòria de carrer, Institut de Relacions Culturals Belessis-Israel i Arca Llegat Jueu han reivindicat la memòria dels jueus mallorquins víctimes de la Inquisició 330 anys després del conegut com 'sa Cremadissa'.

Laura Miró, autora de 'La contemporaneitat xueta', ha estat l'encarregada de recordar aquells fets que van atemptar contra la llibertat religiosa i que a més van suposar la persecució de 37 jueus convertits al cristianisme, però que continuaven seguint el judaisme d'amagat.

Segons ha apuntat, l'odi va acabar desembocant contra els seus descendents i portadors dels cognoms Aguiló, Bonnín, Cortès, Forteza, Fuster, Martí, Miró, Picó, Pinya, Pomar, Segura, Tarongí, Valentí, Valleriola i Valls, aquells que han estat considerats 'xuetes'.

A partir d'aquest moment, ha afegit, comença una història repressiva que va calar en la població. «La manipulació de la societat va provocar la difusió de tota una sèrie de mites que van assenyalar i els van deixar estigmatitzats», ha explicat Miró, que ha reivindicat la necessitat de recerca i dignificació de la qüestió 'xueta'.

Per part seva, el regidor Carrió ha recalcat que Caterina Tarongí, Rafel Valls i Rafel Tarongí van ser «víctimes de l'odi i la ignorància» i que fets com aquell «no es poden produir mai més, enlloc, contra ningú». L'acte ha acabat amb 'El cant dels ocells', interpretat per la flauta de Llorenç Bonet.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.