cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 14°
14°

Medi Ambient demana extremar les mesures preventives durant la campanya d'alt risc d'incendis forestals

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat, aquest divendres, extremar les mesures preventives i d'autoprotecció durant la campanya d'alt risc d'incendis forestals.

En una nota de premsa, la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha informat que el conseller, juntament amb el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l'Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, ha presentat l'operatiu per a la temporada d'alt risc d'incendi forestal, que s'inicia aquest dissabte fins al 15 d'octubre.

Enguany, la prohibició de fer foc a menys de 50 metres de massa forestal, que es va començar a aplicar l'any passat, es manté. Així, ha explicat Mir, «es reforça la protecció del bosc, especialment aquest estiu que, a causa de la manca de precipitacions i de l'estat de la vegetació, es preveu un risc d'incendis molt elevat».

Sigui com sigui, les restriccions habituals entraran en vigor aquest dissabte. Així, a més d'estar prohibit fer foc en el bosc i a menys de 50 metres, és obligatori demanar autorització administrativa per a fer a menys de 500 metres de massa forestal.

Així, 350 efectius de l'Ibanat, agents de medi ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat formaran part del dispositiu d'extinció d'incendis forestals durant la campanya d'alt risc.

Cal tenir en compte que es comptarà amb els mitjans aeris d'extinció que romanen en les bases de Son Bonet, Petra i Pollença (Mallorca), Aeroport i sa Coma (Eivissa) i es Mercadal (Menorca).

Ramon ha recordat que l'operatiu d'incendis forestals és un dispositiu interinsular, que té la capacitat de mobilització de mitjans allà on sigui necessari. Encara que els mitjans humans i materials es distribueixen segons les diferents illes, el dispositiu està dissenyat i compta amb protocols per a què sigui efectiu en totes les superfícies forestals de Balears.

També ha incidit en el fet que, davant episodis meteorològics adversos, com el fort vent o les temperatures extremes, la Conselleria manté la potestat d'activar el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en les zones confrontants als terrenys forestals, per a minimitzar les situacions de risc per l'ús de foc en els terrenys forestals.

Des de principis d'any, s'han registrat 27 incidents, 20 a Mallorca i set a Eivissa. D'aquests, 24 eren conats, és a dir, que van cremar menys d'una hectàrea, i tres incendis, afectant un total de 67,5 hectàrees. La xifra s'incrementa respecte el mateix període de l'any passat, quan es van produir 18 sinistres que van afectar 24,48 hectàrees.

Per importància, el sinistre més greu ha estat això d'Ariant (Pollença), el 6 de febrer, amb 58,6 hectàrees de canyís afectades. El segon incendi per superfície afectada, i també per gravetat (Nivell 1) ha estat el de Son Moll (Alcúdia), el 9 de febrer, amb 3,4 hectàrees afectades.

Per tant, el 86% de la superfície cremada enguany fins avui, es correspon a un solo sinistre (Ariany), i el 97% de la superfície afectada ha estat a Mallorca.

Mir ha recordat que gairebé un 90% dels incendis forestals són originats per una causa antròpica, la gran majoria negligències. «Si volem protegir-nos, i volem protegir el bosc, hem de tenir especial cura a no tirar burilles, en l'ús de la maquinària, les cremes de restes vegetals i l'ús de material pirotècnic», ha dit.

A més, ha destacat la col·laboració i coordinació dels efectius de la Conselleria amb tots els organismes implicats en la gestió dels incendis forestals, com els bombers dels consells insulars i de Palma, o els mitjans de protecció civil i emergències.

L'inici de campanya, sobretot a Mallorca i a Menorca, estarà marcat per la situació d'anomalia negativa respecte a les precipitacions. Aquesta situació marca un inici de campanya desfavorable.

A més, les previsions per a la primavera i inici de l'estiu són d'anomalies positives importants quant a temperatures. Les anomalies positives de temperatures, tant màximes com mínimes, juntament amb els dèficits de precipitacions, afecten de manera greu la disponibilitat de la vegetació per a cremar.

Per a qualsevol dubte, es pot cridar al Punt d'Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l'agent de medi ambient que correspongui al municipi o contactar amb el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (forestal.caib@gmail.com).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris